Sirijska vlada: “Raka nije oslobođena nego okupirana”!

Foto: Reuters

Sirija smatra da su tvrdnje Sjedinjenih Država i njihovih kurdskih saveznika o oslobađanju grada Rake od militanata Islamske države lažne i da preusmeravaju međunarodno javno mnjenje sa zločina koje je ovaj savez počinio u pokrajini Raka, saopštio je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje a prenela državna novinska agencija SANA.1

Kako prenosi SANA, više od 90% grada Raka sravnjeno je sa zemljom zbog namernog i varvarskog bombardovanja od strane SAD, što je dovelo do masovnih civilnih žrtava i prisililo na desetine hiljada stanovnika da napuste grad i postanu izbeglice.

Ministarstvo tvrdi da su SAD i njihovi saveznici prisilno raselili stanovnike Rake, koji sada žive na putevima i u logorima.

Navodi se i da tzv. “Sirijske demokratske snage” oduzimaju humanitarnu pomoć koja bi mogla da spasi živote lokalnih stanovnika, dodajući da te snage takođe konfiskuju lične karte i dokumenta lokalnog stanovništva i podvrgavaju ih brutalnom mučenju i pritvaranju.2

Kako se dalje navodi, Sirija neće prihvatiti narativ o “slobodnoj” Raki, dok god se taj grad ne vrati u ruke sirijske vlade. Sirijska vlada je više puta pozvala američke vojne snage da napuste Siriju, smatrajući njihovo prisustvo u zemlji ilegalnim.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://sputniknews.com/middleeast/201710291058644059-damascus-raqqa-occupation/  

  2.  http://sana.sy/en/?p=116827  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.