Španija nastavlja s progonom politički nepodobnih muzičara

„Sarkastičan poput kralja što pruža ruku Gadafiju, a potom slavi što ima jeftinu naftu“

Nakon slučaja Pabla Hasela, špansku javnost uzdrmala je vest o kazni od tri i po godine zatvora za repera Žozepa Mikela Arenasa Beltrana, poznatijeg pod umetničkim imenom Valtonik (Valtonic), zbog provokativnih i politički nepodobnih pesama. Osuđen je na dve godine zatvora zbog veličanja terorizma u tekstovima u kojima se pominju ETA i GRAPO, potom na godinu dana zatvora za povredu časti krune, tj. zbog kritike monarhije i, konačno, na šest meseci zatvora zbog pretnji predsedniku Balearskog okruga.

U svoju odbranu, Valtonik se pozvao na slobodu umetničkog stvaralaštva naglašavajući da se radi o muzičkom žanru u okviru kojeg se potencira agresivni, provokativni i alegorički stil.

Prema mišljenju pravnog stručnjaka Joana Barate, radi se o preterivanju čiji je cilj zabrana slobodnog izražavanja ideja. On takođe smatra da je ova mera protivna međunarodnom pravu kao i da je osuđuju međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Evropskog suda za ljudska prava.

Besmisao cele situacije opisuje i novo saslušanje Pabla Hasela koji se, nakon prve osude na dve godine zatvora, tereti za nova krivična dela veličanja terorizma, povrede časti monarhije i sl., naravno, zbog repovanja:

Sudija: „Da li se zaklinjete da ćete govoriti istinu?“

Pablo: „Zbog istine sam ovde i dospeo.“

Podsetimo da je u Španiji moguća i kazna od dve godine zatvora zbog neslanog humora na Internet servisu Tviter.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.telesurtv.net/news/espana-cantante-rap-valtonic-sentencia-tribunal-supremo--20180220-0051.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.