SAD vode sedam ratova i ne daju naznake povlačenja

Vojska SAD zvanično priznaje umešanost u sedam ratova širom sveta: u Jemenu, Nigeriji, Iraku, Siriji, Somaliji, Avganistanu i Libiji, kako se navodi u dokumentu Bele kuće pod nazivom “Izveštaj o pravnim i političkim okvirima koje vode vojne snage SAD i za nju vezane operacije nacionalne bezbednosti”.1

Izveštaj je objavio Njujork tajms, a tvrdi da se SAD bore više od 16 godina u Avganistanu protiv talibana, mreže Hakani, Al-Kaide i Islamske države. U Iraku, Siriji, Jemenu i Libiji, SAD se bore protiv ID. Takođe se navodi podrška Saudijskoj Arabiji u borbi protiv Huta, kojima je prodato oružja u vrednosti od dve milijarde dolara otkako je sukob počeo 2015. godine.

U Somaliji, SAD sprovode vazdušne udare protiv Al-Šavava, dok u Nigeriji, prema navodima izveštaja, trupe SAD su postavljene radi “samoodbrane protiv elemenata za koje se procenjuje da pripadaju ID-u”.

Izveštaj čini deo administrativnog postupka za pravdanje odbrambenog budžeta koji ima za cilj da Kongresu dostavi spisak sukoba u kojima SAD aktivno učestvuju.

 


  1. https://www.justsecurity.org/wp-content/uploads/2016/12/framework.Report_Final.pdf 

Source: https://www.telesurtv.net/english/news/The-U.S.-Engaged-in-7-Wars-With-No-Sign-of-Retreat-20180320-0030.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.