Smrtnost porodilja u SAD u porastu, dok u ostatku industrijalizovanog sveta opada

Smrtnost porodilja u SAD je u dramatičnom porastu od početka ovog veka. Istovremeno, ovaj broj je sve manji u ostalim razvijenim zemljama. Uzroci su uglavnom komplikacije koje se mogu sprečiti, poput gubitka krvi i visokog krvnog pritiska. Istovremeno, rizik je četiri puta veći za crnkinje nego za belkinje.

Međutim, nije lako utvrditi društvene uzroke ove pojave budući da su SAD zemlja koja statistički ne prati niti istražuje ovaj tip smrtnih slučajeva. Najverovatnije se radi o nizu razloga koji su doveli do ovog stanja.

Jedna od komplikacija pri porođaju može da se pripiše povećanom broju zdravstvenih problema među američkim ženama, a pre svega kardiovaskularnim oboljenjima. Uz to, SAD su jedina zemlja u industrijalizovanom svetu koja nema garantovano plaćeno porodiljsko odsustvo.

Porođaji carskim rezom su takođe u porastu u poređenju sa ostalim industrijskim zemljama, a ovaj zahvat nosi rizik krvarenja i infekcije. Značajnu ulogu igra i činjenica da žene sve više odlažu stvaranje porodice, a rizik po zdravlje se povećava s godinama.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.