Norveška zahteva od SAD da povećaju broj trupa u toj zemlji i stacioniraju ih na granici sa Rusijom!

Foto: Master Sgt. Chad McMeen

Norveška planira da zatraži od SAD da povećaju broj marinaca stacioniranih u zemlji i da ih baziraju bliže norveškoj granici sa Rusijom, a Moskva je obećala da će taj potez dovesti do posledica.1

Američki marinci su stacionirani u Norveškoj na rotacionoj bazi obavljajući vežbe sa norveškim snagama.

Norveška sada zahteva od SAD da povećaju broj marinaca za 2019. godinu i da ih baziraju blizu ruske granice u norveškoj oblasti Iner Troms na Arktiku, a ne na lokaciji u centralnoj Norveškoj gde su stacionirani sada. Oslo takođe zahteva da sledeća rotacija traje pet godina, umesto šest meseci koliko traje sada.

Pre nego što je 1949. godine postala članica NATO-a, Norveška se na zahtev SSSR-a obavezala da neće dozvoliti stranim trupama da tamo budu stacionirane. Američki marinci koji su stigli početkom 2017. godine bili su prve strane snage koje su stacionirane na norveškom tlu od Drugog svetskog rata.2

Norveški ministar odbrane Frank Bake-Jensen izjavio je da će proširena vojna snaga poboljšati obuku snaga NATO-a. “Odbrana Norveške zavisi od podrške naših NATO saveznika, kao što je slučaj i u većini drugih zemalja NATO-a”, rekao je Bake-Jensen novinarima.

Norveška će uskoro biti domaćin velikim NATO vežbama. Oko 40.000 vojnika iz svake zemlje članice uvežbavaće reakciju na simulirano kršenje suvereniteta Norveške.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.businessinsider.com/r-norway-to-invite-more-us-marines-for-longer-and-closer-to-russia-2018-6  

  2.  https://www.rferl.org/a/norway-asks-doubling-us-troops-deployed-closer-russia-/29287685.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.