Tramp želeo da napadne Venecuelu, tvrde američki zvaničnici!

Foto: Leah Millis/Reuters

Donald Tramp je razmatrao invaziju na Venecuelu, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije za AP.1

Na sastanku u Ovalnoj kancelariji na kojem se prošlog augusta raspravljalo o sankcijama Venecueli, Tramp je pitao saradnike zašto samo ne bi mogli napasti ovu zemlju. Najbliži saradnici američkog predsednika upoznali su ga sa opasnostima takve intervencije i predložili mu da ne spominje takvu mogućnost ispred novinara ili drugih državnika.

Mesec dana kasnije, Tramp je započeo privatnu večeru sa liderima četiri latinoameričke saveznice ovim rečima: “Moje osoblje mi je reklo da o ovome ne govorim, ali…” – što je zaprepastilo njegove saveznike.2

Potom je pitao prisutne lidere da li su sigurni da ne žele vojno rešenje i ukazao na uspehe takvih intervencija u prošlosti u slučajevima Paname i Grenade.

Na kraju je savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert MekMaster pozvao predsednika u stranu i objasnio mu da bi SAD mogle izgubiti podršku svojih saveznica povodom zajedničke politike “kažnjavanja” Venecuele, ako bi se predlagalo vojno rešenje.

Sin venecuelanskog lidera Nikolasa Maduro komentarisao je Trampove pretnje na sledeći način:  “Ako napadnute Venecuelu, puške će stići i u Njujork, gospodine Tramp… Zauzećemo Belu kuću.”

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://sputniknews.com/world/201807041066051530-trump-venezuela-invasion/  

  2.  https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/donald-trump-venezuela-invasion-crisis-rex-tillerson-advisers-meeting-a8430571.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.