Kontroverze u pograničnom sukobu gerilaca ELN-a i vojske Venecuele

Ministar odbrane Venecuele, Vladimir Padrino, potvrdio je da su u pograničnom sukobu 5. novembra 2018. poginula tri vojnika oružanih snaga ove zemlje. Odgovornost za ovaj napad, navodno je preuzelo venecuelanski ogranak Vojske nacionalnog oslobođenja, poznatija po inicijalima na španskom ELN (Ejercito de Liberación Nacional). Prema saopštenju ove organizacije, radi se o odmazdi za hapšenje 9 pripadnika ove kolumbijske gerile.

Padrino je tom prilikom izjavio da se neće tolerisati aktivnost gerilaca na teritoriji Venecuele i najavio mere pojačanja pograničnih snaga u zoni u kojoj deluje ELN.1

Kontroverza počinje zvaničnim saopštenjem ELN-a koje je usledilo odmah nakon ovog incidenta, a ono kratko i jasno kaže da nalog na Tviteru pod imenom @ELNVenezuela nema nikakve veze sa ELN-om i da se radi o pokušaju vlasti Kolumbije da sabotiraju mirovni proces.2

Situacija postaje malo jasnija ako se uporedi navedeni nalog na društvenoj mreži sa navodima štampe, pogotovo kolumbijske. Naime, “ELN Venecuela” tvrdi da do sada nisu imali nameru da iznesu u javnost svoje prisustvo na teritoriji Venecuele, ali su eto našli za shodno da to učine sada da bi preuzeli odgovornost za napad. Istovremeno se navodno izvinjavaju Venecueli zbog incidenta, dajući na znanje da navodno postoje tajni odnosi Venecuele sa gerilcima koje Kolumbija smatra terorističkom organizacijom.

Istovremeno, kolumbijska štampa pokušava upravo to i da dokaže: da Venecuela pruža utočište teroristima. Zašto je ovo bitno? Kolumbija kao nova članica NATO-a, u slučaj da se “oseti” ugroženom može zatražiti pomoć NATO saveznika da se “odbrani” od agresije, što pruža odličan izgovor SAD-u za vojnu invaziju na Venecuelu.

Ko je zapravo izvršio ovaj napad i ko je tačno “ELN Venecuela”, nije isplivalo na površinu, ali je jasno da se radi o još jednoj političkoj provokaciji kako da se eliminišu ostaci gerilskog pokreta u Kolumbiji nakon što je neutralisan FARC, kao i da se stvori pogodan teren za dalji pritisak na Venecuelu.

Jedino ostaje otvoreno pitanje zašto Venecuela nije pokušala da dokaže da se radi o provokaciji već je rado prihvatila lažne optužbe na jednog od vrlo malo saveznika u regionu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.elpais.com.co/judicial/venezuela-confirma-muerte-de-tres-militares-por-enfrentamientos-con-el-eln.html 

  2. http://cedema.org/ver.php?id=8182 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.