Istraživanje: Afrički imigranti u SAD obrazovaniji od Amerikanaca!

Foto: via Atlanta Black Star

Afrički imigranti su obrazovaniji od ljudi rođenih u SAD-u, ali i od imigrantske populacije u celini, pokazuje istraživanje o subsaharskim imigrantima u SAD, sprovedeno od strane Instituta za migracionu politiku u Vašingtonu.1

“To je populacija koja je veoma raznovrsna u svom obrazovnom, ekonomskom i jezičkom profilu“, saopštava Džin Batalova, analitičarka Instituta.

Njen broj je mali u poređenju s drugim grupama imigranata, ali značajno je porastao poslednjih godina. Imigrantsko stanovništvo iz subsaharske Afrike u SAD-u poraslo je sa 723.000 na više od 1,7 miliona u periodu od 2010. do 2015. godine, navodi se u izveštaju Nove američke ekonomije.2 Ipak, oni čine samo 0.5% američke populacije.

Na osnovu podataka iz američkih anketa i podataka iz Biroa za popis stanovništva, izveštaj je utvrdio da većina dolazi iz pet zemalja: Nigerije, Gane, Kenije, Etiopije i Južne Afrike.

Istraživanje je otkrilo da od 1,4 miliona afričkih imigranata starijih od 25 godina, čak 41% ima fakultetsko obrazovanje, u poređenju sa 30% svih imigranata i 32% američkog stanovništva. Od 19.000 američkih imigranata iz Norveške – zemlje koju je Tramp naveo kao “dobar izvor imigranata” – 38% ima fakultetsko obrazovanje.

Studija Nove američke ekonomije otkrila je da jedno od troje afričkih diplomaca potiče iz studija nauke – tehnologije, inženjerstva i matematika – struka koje danas zahtevaju poslodavci. Izveštaj je takođe otkrio da ukupno 16% afričkih imigranata ima magisterij ili doktorat, u poređenju sa 11% američkog stanovništva.3

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.migrationpolicy.org/article/sub-saharan-african-immigrants-united-states#English_Proficiency  

  2. https://research.newamericaneconomy.org/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/NAE_African_V6.pdf  

  3. https://www.latimes.com/world/africa/la-fg-global-african-immigrants-explainer-20180112-story.html?  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.