Evropska Unija izjednačila ulogu Sovjetskog Saveza u 2. svetskom ratu sa nacističkom Nemačkom!

Svedoci smo istorijske revizije ne na osnovu istraživačkog rada, tajnih dokumenata i otvaranja državnih arhiva već na osnovu glasanja u Evropskom parlamentu!

Povodom 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, Evropski parlament je usvojio rezoluciju koja izjednačava ulogu Crvene armije i Sovjetskog saveza sa nacističkom Nemačkom tvrdeći da se radilo o dogovoru o podeli Evrope između ove dve sile. Ujedno, rezolucija definiše komunističku ideju sa totalitarizmom i poziva na suprotstavljanje oživljavanja te ideje.

Rezolucija smatra da su zemlje Istočne Evrope doživele prosperitet ulaskom u EU i NATO, kao i da je i dalje otvorena za pristup novih zemalja. Rusiju smatra najvećom žrtvom komunizma, ali i da neće biti demokratska dokle god država bude umanjivala komunističke zločine, te poziva sve građane Rusije da se suoče sa svojom totalitarnom prošlošću. Takođe se ne gubi prilika da se Rusija optuži za iskrivljenje istorijskih činjenica umanjujući sovjetske zločine, što smatra informativnim ratom sa ciljem da se podeli “demokratska Evropa”.

Prema mišljenju evroparlamentaraca, sovjetski “zločini se ne mogu opravdati pobedom nad nacizmom”, te ukazuje na postojanje spomenika sovjetskim oslobodiocima “koji slave sovjetsku vojsku, koja je okupirala te zemlje, što stvara uslove za narušavanje istine o uzrocima, toku i posledicama Drugog svetskog rata”. Zato “izražava zabrinutost bog upotrebe totalitarističkih simbola u javnom prostoru”. Konačno, traži se da se ova rezolucija pošalje i Ruskoj dumi.

No, nacrt rezolucije nam daje daleko bolji uvid u ciljeve grupe, pretežno poljskih autora: navodi se da su EU i NATO faktori demokratije i mira, te da Evropa neće biti “celovita, slobodna, ujedinjena i mirna” sve dok se ne integrišu Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.