Samoodrživost u američkom getu – gradske bašte za sve (Galerija)

 

Ron Finli se 2014. izborio za pravo da posadi povrće na travnjaku između puta i trotoara u Los Anđelesu, u Kaliforniji. Ova praksa je bila ilegalna sve dok Finli nije pokrenuo peticiju za izmenu zakona, nakon što mu grad dostavio nalog da mora da ukloni baštu.

Poznat kao gangster-baštovan, Finli podstiče ljude da uzgajaju svoje bašte. Ovo se pokazalo posebno korisnim u vreme krize, jer oni koji imaju svoje bašte ne moraju da čekaju u redovima za hranu.

“Baštovanstvo je terapeutski čin i čin pobune… Toliko je metafora u bašti – kultivišemo sebe, učimo da se staramo za stvari, učimo da je za sve potrebno vreme”, rekao je Finli. “Mi smo robovi prehrambenih kompanija, i one nas polako ubijaju. Postoje drugi načini da se dođe do hrane.”

Finli uzgaja isključivo organsku hranu. Baštovanstvo je njegov način da se bori protiv “pustinja hrane” (food desert) – termin koji se odnosi na delove grada u kojima je pristup hrani ograničen, a to su u SAD najčešće latinoameričke i crnačke četvrti. Prema definiciji Kancelarije za poljoprivredu SAD, “pustinja hrane” je naselje u kome najmanje 500 ljudi, ili 33% stanovništva, mora da putuje barem 16 kilometara (10 milja) do najbliže prodavnice sa prehrambenim proizvodima. Finli je ove gradske bašte prozvao “šume hrane” (food forest), i smatra ih javnim dobro, tako da bilo ko može da se posluži plodovima iz njegove bašte.

Liked it? Take a second to support Jelena Šipetić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.