Somalijski poljoprivrednici, reforme Al-Šababa, i zabrana NVO.

 

 

„Islamska ekstremistička grupa Al-Šabab nije pretnja samo za Somaliju i njen narod već je pretnja i većem delu sveta”, izjavio je nedavno predsednik Somalije u govoru koji je održao u Univerzitetu Ohajo.

Al-Šabab (arapski: „Partija omladine“) je na američkoj, kanadskoj, norveškoj i autralijskoj listi terorističkih organizacija, i u medijima se uvek dovodi u vezu sa Al-kaidom. S obzirom da militantne islamističke organizacije etiketu saradnika Al-kaide zaslužuju uglavnom u zavisnosti od toga da li zastupaju zapadnjačke interese, ili se protiv njih bore, teško je doći do pouzdanih informacija da li, i koliko je uopšte grupa povezana sa nekom centralom van Somalije.

Al-Šabab je do 2011. kontrolisao ogroman deo Somalije i većinu glavnog grada Mogadiša. Tada su trupe Afričke unije, ojačane kenijskim vojnicima, potisnule militante na mnogo manju teritoriju na jugu zemlje. Kada je preuzela odgovornost za napad na luksuzni tržni centar u Najrobiju prošle godine, grupa je objavila da su ih napale američke, britanske i turske snage i da su gađale važne baze, kao što je luka Barave, a američka vojska i dalje koristi bespilotne letelice u Somaliji kao podršku vladi i snagama Afričke unije u borbi protiv Al-Šababa.

Informacije o načinu formiranja i funkcionisanja uprave na teritorijama pod kontrolom Al-Šababa, i ekonomskoj politici organizacije, skoro nikada ne dobijamo, kako u mejnstrim tako i alternativnim medijima, te kada je, nedavno, slika o reformama, pokrenutim od strane grupe, obišla svet, reakcije su bile različite.

 

Poljoprivrednici

Al-Šabab je pokrenuo projekat građenja kanala za navodnjavanje u južnoj i centralnoj Somaliji pre dve godine, i uložio je u njega oko dva miliona dolara, pa iako je prošlo tri meseca od poslednje kiše, u gradu Bulo Marir zahvaljujući brojnim kanalima grad se zeleni i poljoprivreda cveta.

Na farmi kukuruza površine sedam hektara na periferiji ovog priobalnog grada, Husein Mohammed Ali, 66-godišnjak, srećan je što je jedan od kanala stigao do njegove farme pre mesec dana.

“Više ne moram čekati kišu,” rekao je, držeći paradajz ubran na svojoj farmi. “Pre, bio bi srećan ako bih imao jednu žetvu godišnje. Sada očekujem najmanje tri žetve u sledećih 12 meseci.”

U novembru 2011., u potezu koji je naišao na brojne kritike svetske javnosti, Al-Šabab je zabranio strane nevladine organizacije (NVO) na područjima koja kontroliše, optužujući neke organizacije za nezakonite aktivnosti i špijunažu.

“Mi želimo da naš narod bude slobodan od NVO-a i stranih ruku. Mi želimo da zavise jedni od drugih i da budu oslobođeni stranaca,” rekao je šeik Abu Abdullah, vođa Al-Šababa u pokrajini Donja Šabele, za Al-Jazeeru.

U toku velike gladi u 2011., pokrajina Donja Šabel je žestoko pogođena i tada je umrlo više od 250 000 ljudi. Mnogi ljudi su se preselili u kampove za raseljene osobe u somalijsku prestonicu, Mogadišu.

Na drugom kraju grada je farma Abduhadži Karavija, 47-godišnjaka koji je otac 18 dece. Na strani njegove farme susama veličine 17 hektara stoje gomile susama koje se suše na užarenom popodnevnom suncu.

Pre zabrane nevladinih organizacija, i konstruisanja gradskih kanala, Karavi kaže da je bio prosjak. “Svake zadnje nedelje u mesecu, mi smo išli u kancelarije nevladinih organizacija da tražimo hranu. Nekada su nam govorili da nema hrane. To je bio ponižavajući život.” Dve godine nakon što je odlučio da se vrati poljoprivredi, Karavi je srećan čovek. “Sva moja deca sada idu u školu. Mogu da priuštim da ih šaljem jer imam dovoljno novca,” rekao je.

Poljoprivrednici tvrde da se sreća okrenula na njihovu stranu. Novostečeni prosperitet područja “je zbog zabrane nevladinih organizacija”, rekao je Muhamed Šejh Abdi, predsednik unije poljoprivrednika grada Bulo Marira. “Oni su uvek donosili hranu u grad neposredno pre žetve…Oni su kupovali svoju hranu u inostranstvu a nikada je nisu kupovali od nas, lokalnih poljoprivrednika. Oni su ubili svaki podsticaj poljoprivrede. Bili smo taoci nevladinih organizacija.”

Vlasnici restorana su takođe imali koristi od odsustva NVO-a. Al-Šabab im ne uzima porez i ne naplaćuje im rentu za restorane koji prodaju samo lokalno proizvedenu hranu. U svakom gradu koji kontroliše ova grupa u pokrajini Donja Šabel, pojavljuju se takozvani „qutul wadani“ (nacionalno jelo) restorani i postaju popularni.

Abdulah Boru sigurnosni analitičar sa Roga Afrike, rekao je da Al-Šabab “pokušava da ubije dve ptice jednim kamenom: Da ljudima bude obezbeđena hrana, i da poveća njihov dugoročni prihod.”

Odluka Al-Šababa da zabrani humanitarne organizacije mogla bi pomoći u minimizovanju rizika za sigurnost ove oružane grupe. “Čineći stanovnike ekonomski nezavisnim umanjuju se šanse za potrebom humanitarne pomoći –  što je prava zamka za sakupljače obaveštajnih podataka humanitarnih  organizacija sa Zapada,” dodaje Boru.

Bez obzira na motive zabrane NVO-a od strane Al-Šababa i građenja kanala, mnogi lokalni stanovnici su pohvalili razvoj.

 

Intervju jednog od lidera Al-Šababa za TV mrežu “Channel 4”:

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.