Borbeno stanje u Ukrajini 17.7.2014

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

  1. Strelkov je naveo Ukrajinsku armiju u sopstvenu zamku stvarajući dugačak uski koridor između Armije Novorusije i ruske granice, poznat kao „Kotao”. Ne potcenjuj neprijatelja. U ovom slučaju, Ukrajinska armija je prekršila tu očitu istinu.
  2. Minimum 35 ukrajinskih vojnika je prento na lečenje preko ruske granice. Potvrđeno.
  3. Granični prelaz kod Gukova je pogođen sa više projektila tipa Grad. Ima žrtava u izbegličkom logoru kod Gukova. Potvrđeno. Izvor projektila je nepoznat.
  4. Evakuacija povređenih iz bataljona Vostok iz zamke na aerodromu Donjecka krajem maja pod zastavom primirja, organizovali su operativci OEBS-a. Konvoj od dva [kamiona] Kamaz pod zastavom primirija koji su organizovali OEBS-ovi operativci je napadnut iz zasede, a ranjene su poklale dve jedinice Desnog sektora. Dva operativca OEBS-a su priznali da su znali za „mogućnost” napada iz zasede. Priznanje su dali nakon što je OEBS-ova grupa puštena iz pritvora u Donjecku. Potvrđeno.
  5. Sporadične teške borbe se vode u različitim položajima zapadno i severno od gradova Luganjska i Donjecka.
  6. Gradovi Luganjsk i Donjeck, kao i okolna mesta, bombarduju se projektilima tipa Grad, Uragan,  višecevnim raketnim bacačima Smerč i teškom artiljerijom. Više civilnih žrtava. Potvrđeno.
  7. Pozadinske jedinice Ukrajinske armije podižu barikade, minaska polja i kontrolne punktove istočno i južno od grada Harkova. Potvrđeno.
  8. Kijev vrši istragu nad velikim skladištem tenkova u Harkovu. Većina tenkova u skladištu koji je trebalo da su spremnu za borbu, zapravo su onesposobljeni – vreme i datum nepoznati. Nekoliko ih je imalo šećer u gorivu – vreme i datum ove sabotaže nepoznati. Kada šećer dospe u motor, a dovoljno je oko pola kilograma, brzo postane tečan kako se motorno ulje greje. Ova smesa potom istiskuje ulje iz pokretnih delova i time ih zagreva rezultirajući oštećenjem. Motor se ne može spasiti osim nekoliko pomoćnih delova koji se ne podmazuju centralnim mazivnim sistemom. Potvrđeno.
  9. Područije Slavjanska i Krematorska prima vrlo malo pomoći od Kijeva, ako uopšte i prima. Kratke su zalihe hrane i vode. Jedinice Desnog sektora i Nacionalne garde još uvek terorišu preostale stanovnike prilikom pretresa u potrazi za bilo kim ko je pomagao jedinice Novorusije u toj oblasti. Izveštajima o ubistvima civila su potvrđeni.
  10. Situacija u „Kotlu” je veoma ozbiljna za Ukrajince i na graniči se sa katastrofom. Jedinice Armije Novorusije nisu u neprekindoj liniji već imaju međuprostor koji pokrivaju artiljerija i jedinice višecevnih raketnih bacača. Nesumnjivo, neki od Ukrajinaca će uspeti da pobegnu ali nije verovatno da će izvući i borbenu tehniku sa sobom. Osvajanje Marinovke i zaposedanje Saura, zapečatilo je subinu Ukrajinaca. Biće potrebno nekoliko dana da se „Kotao” potpuno počisti.
  11. Izveštaji o ukrajinskim vojnicima koji skidaju uniformu i beže iz „Kotla” su potvrđeni.
  12. Izveštaj da je lokalno stanovništvo zarobilo jednu grupu ukrajinskih vojnika koja je pobegla iz „Kotla” su potvrđeni. Nije potvrđeno da ih je lokalno stanovništvo pogubilo.
  13. Nastavljaju se partizanska dejstva u oblastima Harkova i Hersona. Potvrđeno. Povrđena su i dejstva oko Mauripolja. Partizanska dejstva u ostatku Ukrajine nisu potvrđena.
  14. Ovaj rat će biti dug. Očekuje se napor za postizanje primirja od strane Kijeva/EU/UN/SAD/VB/OEBS ubrzo. Nije poznato da li će Novorusija učestvovati u novom prekidu vatre nakon ishoda prvog pokušaja.
  15. Novorusija je platila i nastavlja da plaća visoku cenu u krvi i suzama, svoju borbu protiv terorista koje je poslao Kijev. Sloboda nije besplatna. Novorusija će platiti cenu i izvojevati slobodu. Potvrđeno.

Tekst je preveden sa: The Vineyard of the Saker

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Juan”, „July 17th Ukraine Combat SITREP by Juan”, http://vineyardsaker.blogspot.co.uk/2014/07/july-17th-ukraine-combat-sitrep-by-juan.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.