Muftija Muhamed Hamdi Jusufspahić

Interviju

Među omladinom islamske zajednice Srbije važite za vrlo progresivnog lidera, a vaše propovedi (khutbe), čini se, posećenije no ikada. Kako biste vi ocenili vaš dosadašnji rad na čelu islamske zajednice?

Služim. Služba je služenje, servis je od ’’to serve’’. Čovek, človek, ćelovek, sav svoj vek, svoje čelo, člo, na tlo pred Bogom spuštati mora, bilo da je na čelu zajednice, načelnik njen, ili predvođen. Poziv je to, misija, poziv ka Bogu, Samom, Tvorcu svega.

Sa kojim se problemima suočava islamska zajednica i kolika je pomoć države u rešavanju istih?

Pomoć je Božja. Problemi su naši, od nas, prouzrokovani našom nesvesnošću, neobaveštenošću, prekidom veze naše se Gospodom, koju prouzrokuje naš nemar. Kad god smo povezaniji sa Gospodom, to smo osvešteniji i bolji.

Gde je ključ problema u odnosu sa mešihatom islamske zajednice Sandžaka?

Rijaset – nezavisno poglavarstvo ili mešihat – zavisno starešinstvo ( mitropolija ) kao duhovna uprava muslimana u Srbiji? To je pitanje. Mi smo za nezavisnost spram oblasnih uprava. To je dobronamernije, to je bolje i korisnije za muslimane Srbije i za Srbiju njenih Muslima(na). Ključ je isključivo u poBožnoj dobronamernosti i dobročinstvu.

U borbi protiv imperijalista, i njihovih namesnika na Bliskom Istoku, sve više muslimana pristupa redovima „ekstremnih“ islamističkih pokreta. Vidite li to kao adekvatan odgovor imperijalizmu?

Muslimani – Bogoljubi nisu islamisti – veroljubi. Ne ljubi se put ka Bogu, već Sami Bog. Veroljublje je čedo imperijalizma. Bogoljublje je spasonosno, Sami Gospod Bog Jeste Spas.

Na oficijelnoj fejsbuk stranici, odali ste poštu oslobodiocima Beograda i NOB-u. Kako gledate na aktuelne pokušaje revizije ratne i posleratne istorije Srbije? Primećujete li slične tendencije i u ostalim, bivšim, republikama?

Između dva zla, birajmo manje. Između ateističkog, uvek ateističkog, fašizma, i ateističkog komunizma, socijalizma, manje zlo je ovo drugo. Idealni je teistički komunizam, socijalizam. Abraham, Mojsije, Isus, Muhammed svi behu Bogoljubi i za jednakost u društvu, komuni ljudskoj (socijali-society). To što su đavoljom podelom karata, bezBožnom feudalizmu, bezBožnom nacionalizmu dodelili nominalno teizam, a poBožnijem socijalizmu, komunizmu, jednakosti društvenoj, dodeljujući ateizam, nas Bogoljube ne treba da zbunjuje niti pobunjuje u Istini suštnoj. Jedan nam Jeste Sami Stvoritelj Neroditelj, Tvorac Neotac, Bog, Svemoćni, Živi, Životvorni, Gospod Bog, a gospodini, Isus, Mojsije, Avram, Muhammed, svi nas vode ka Njemu, Samom! Tako treba da je i u našem lokalu, i u zajedničkom globalu, a ako nije u okruženju, bližem i daljem, i ako nije u lokalu, u našem srcu, sredcu, da smo sređeni i usredsređeni ka Samom Bogu, i spaseni da smo.

Kakav je vaš stav o bivšoj državi i socijalističkom uređenju? Poslednjih dvadesetak godina svedoci smo satanizacije takvog uređenja, a kao jedan od negativnih aspekata navodi se i diskriminacija vernika? Koliko je istine a koliko laži u tim pričama i kakav je tada bio odnos države prema islamskoj zajednici?

Jugoslavija je bila nepoBožna ali je bila nenacionalistička, pa mi je draža od nacionalističkih i još više nepoBožnijih državnih tvorevina današnjice. Bogoljublje podrazumeva rodoljublje i ljudoljublje, a ljudoljublje i rodoljublje, ne podrazumevaju Bogoljublje. To je stoga što Je Stvoritelj Preči od roditelja i zajedničkog, Adama, praroditelja. Na žalost mnogi to nisu usrcili sebi, pa nisu ni uumili i ne mogu poimati.

Građani Srbije sve teže podnose postojeće uslove života. Nizak standard, nezaposlenost u porastu, visoke cene namirnica, komunalija, usvojene mere štednje itd… Imate li kao visoki verski zvaničnik nešto da kažete o tome i poručite građanima Srbije nešto na tu temu?

Ako nam Bog daje vazduh, bez koga ne možemo tri minuta, i to besplatno, free, slobodno, ima li iko drugi da je Darovatelj? Zašto smo toliko neslobodni?! Oslobodimo se Darovateljem, Nezavisnim, Slobodnim, Osloboditeljem našim! Ne budimo daroljubi, budimo Darovateljoljubi! Stanje će nam se na bolje preokrenuti, samo uz Njegovu pomoć!

Sa druge strane, mediji su puni kiča i glamura, a informativni programi nezainteresovani za prenos realnog stanja?

Prekid veze stvorenih sa svojim Stvoriteljem. Niko Boga ne donosi, ne pronosi. Stvorenje može samo Samim Tvorcem da se ponosi, Njega Samoga da pronosi. To jeponos, ponošenje, ponašanje, pronošenje. Svedoci smo svega drugog, sem ponošenja i ponašanja korisnog, spasonosnog. Pronosimo Samog Boga. Ponosimo se Samim Njime. Ponašajmo se pred Samim Njime, Samog Njega svesni, vešću spasonosnom obavešteni.

Važite za patriotu i velikog navijača srpskog sporta na međunarodnoj sceni? Kako vidite incident na fudbalskoj utakmici sa Albanijom?

Velika Albanija protiv Velike Srbije, a Veliki Jeste Sami Gospod Bog, i moj tata nije bolji od tvoga, već smo svi ispred Samoga Gospoda Boga, jednaki, svi stvoreni, da Ga spoznamo i da Mu Samom priznamo mišlju, rečju, delom, Svetost, Tvoriteljstvo, Božanstvenost, Gospodstvo.

Ima li Boga sem Boga?

Nema, nema Boga sem Boga, Samoga!

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.