Prosvjed srednjoškolaca u Makedoniji

"Flag map of the Republic of Macedonia" by 1st versionen.wiki: Aivazovsky.commons: Aivazovsky.derivative work: MacedonianBoy.2nd versionNameneko. - Flag from File:Flag of Macedonia.svg, map based on image from the CIA World Factbook.. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_map_of_the_Republic_of_Macedonia.svg#/media/File:Flag_map_of_the_Republic_of_Macedonia.svgPotaknuti uspjehom makedonskih studenata i srednjoškolci su izišli na ulice zahtijevajući promjenu kursa srednjoškolskog obrazovanja, donosi Balkan Insight.

Nakon što su u Makeodniji profesori i studenti osnovali svoje plenume, isto su učinili i srednjoškolci organizirajući Srednjoškolski plenum koji je nastao kako bi se spriječilo uvođenje eksternih testiranja u srednje škole uz argumentaciju da vanjski testovi neće doprinijeti kvaliteti obrazovanja. Učenici su za četvrtak najavili marš prema Ministarstvu obrazovanja, a pod motom stop štetnim reformama u obrazovanju. Istovremeno, organiziraju se, čini se, i srednjoškolci u drugim makedonskim gradovima gdje su najavljeni paralelni marševi.

Kao i obično u ovakvim slučajevima, najavljeni su i kontraprosvjedi te se provokatori služe dobro poznatim taktikama pokušaja diskvalifikacije prosvjeda plakatima koji upozoravaju učenike da ne izlaze na prosvjed. Tako na jednom od plakata usmjerenih protiv prosvjeda piše gotovo nevjerojatna poruka “obrazovanje je najjače oružje koje Zaev zloupotrebljava protiv Vlade”. Tom se porukom fokus sa zahtjeva prosvjeda pokušava preseliti u tradicionalnu političku arenu najvećih stranaka, a učenike instrumentalizirati u uobičajenim međusobnim borbama za vlast vladajuće stranke i njene najveće opozicije.

Konzervativni provokatori prošlog su tjedna pokušali zastrašiti organizatore srednjoškolskog prosvjeda u gradu Velesu, optužujući ih da su “Soroševi plaćenici” implicirajući time kako srednjoškolci nisu sposobni sami organizirati prosvjed zbog nezadovoljstva dobivenim obrazovanjem, već bi takvo nešto činili samo pod utjecajem stranih sila čiji je tobožnji cilj destabilizacija vlade. Ovakve provokacije uobičajene su metode diskvalifikacije prosvjeda, no tome usprkos većina balkanskih zemalja proteklih je desetljeća doživjela prosvjede ne samo studenata nego i srednjoškolaca, stoga patronizacije mladih ljudi kojima se implementira nesposobnost političkog i kritičkog promišljanja o vlastitom obrazovanju nisu ništa drugo nego jeftine i u pravilu neuspješne provokacije, obično konzervativnih društvenih snaga. Srednjoškolski plenum u skladu s ovim razumijevanjem poručio je kako se neće dati zaplašiti te su kazali da snažno osuđuju morbidne zloupotrebe njihovog prosvjeda čiji je jedini cilj diskvalificirati i onemogućiti srednjoškolski otpor.

Tekst je preuzet sa regionalnog portala Bilten.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Prosvjed srednjoškolaca u Makedoniji”, http://www.bilten.org/?p=5542

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.