EU se sprema za vojnu akciju kako bi zaustavila ilegalne imigrante


Evropska Unija se sprema za vojnu akciju kako bi zaustavila ilegalne imigrante da se preko Sredozemlja domognu Evrope.

U saopštenju se navodi kako je cilj akcije da se razbije mreža krijumčara koji transportuju ilegalne imigrante, a mete se nalaze uglavnom u Libiji.

Postavlja se pitanje transparentnosti akcije, i da li su u pitanju i drugi ciljevi kako bi se osigurao bezbedan dotok libijskih resursa u EU, koja je svrgavanjem sa vlasti pukovnika Gadafija osigurala znatno povoljnije trgovinske sporazume sa tom državom. Tu je takođe i problem moguće “kolateralne štete” ukoliko bi se desilo da vazdušni udari pogode čamce koji prenose imigrante, pa je danas preko svih svetskih medija plasirana vest da se radikalni Islamisti, zajedno sa imigrantima, istim čamcima dovoze u Evropu.

Ministri spoljnih poslova EU, danas će u Briselu formalno odobriti vojnu akciju, posle sastanka s ministrima odbrane 28 zemalja članica Unije, a razmatraće se i mogućnost slanja trupa na libijsko tlo.

Podsetimo da bežeći od sve učestalijih vojnih agresija NATO-a, internih sukoba potpomognutim i finansiranim od strane Zapada, i sve težih životnih uslova u Trećem Svetu, oko 1.5 miliona afričkih migranata čeka priliku, u libijskim gradovima na obali Sredozemlja, da se domognu Evrope u potrazi za boljim životom.

 

 

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.