Vašington i Moskva postigli dogovor o otvaranju novog mirovnog procesa u Siriji

(Syria_1,_Emergencies_6)_(9362333059)Nakon susreta državnog sekretara Džona Kerija sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u Sočiju 12. maja 2015.; putovanja Danijela Rubinštajna, specijalnog izaslanika SAD-a za Siriju, 18. maja i jedne telefonske konferencije održane 21. maja, SAD i Rusija su postigli dogovor o otvaranju novog mirovnog procesa u Siriji.

Ovaj dogovor se ostvario na predlog Vašingtona uprkos naglašenom sukobu u diplomatskim odnosima SAD-a sa Moskvom koji se beleži mesecima unazad.

Vašington i Moskva su odlučili da nastave saradnju na eliminaciji sirijskog hemijskog oružja (obe strane vrlo dobro znaju da su Izrael i Egipat jedine zemlje regiona koje još uvek poseduju ovaj tip naoružanja).

Obe strane su se složile da sirijski predsednik Bašar Al-Asad završi svoj predsednički mandat (od 7 godina). Mirovni pregovori bi se vodili oko sastava njegove vlade.

Sirijsku opoziciju u međunarodnim instancama predstavlja Nacionalna koalicija (pro-katarska) koja je bojkotovala skorašnje mirovne razgovore organizovane od strane Rusije. Ostale političke partije opozicije trenutno ne nastupaju kao celina.

Takođe se odlučilo formirati dve nove instance u koje bi se uključila ova druga opoziciona grupa:

  • prva za Sirijsku nacionalnu opoziciju čije bi se formiranje održalo 8. i 9. juna u Kairu, i
  • druga koordinaciona koju sponzoriše Saudijska Arabija, a ugledala bi svetlo dana juna ili jula meseca u Rijadu.

Ove tri opozicione grupe i sirijska vlada će biti pozvani na mirovnu konferenciju koja će se ovog leta održati u Kazahstanu, muslimanskoj zemlji i saveznici Rusije.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Washington y Moscú acuerdan abrir nuevo proceso de paz en Siria”, http://www.voltairenet.org/article187701.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.