U zatvoru preminuo Tarik Aziz

Tarik Aziz, ministar spoljnih poslova za vreme vladavine Sadama Huseina, preminuo je u iračkom zatvoru. Bio je zatočen u zatvoru Kamp Kroper (zapadno od Bagdada) otkako se predao 2003. američkoj vojsci, malo nakon invazije na Irak.

Na suđenju održanom 2009. godine osuđen je na 15 godina zatvora zbog navodne uloge u zločinima Bas partije čiji je bio visoki funkcioner. Zbog starosti nije osuđen na vešanje, na kaznu koja je bila izrečena bivšem predsedniku Huseinu.

Ministrom spoljnih poslova bio je između 1983. i 1991. godine, potom zamenikom permijera do 2003. Na ovoj poziciji je imao veliki uticaj na vanjske poslove i čak su ga smatrali „ljubaznim licem režima“ i umeren zvaničnikom Basa.

Rođen je 1936 u Tal Kepeu, u siromašnoj porodici kaldejskih hrišćana. Postao je militant Bas partije 1950. godine dok je ova organizacija još uvek bila ilegalna. Njegov blizak odnos sa Sadamom Huseinom zasnovan je u tom periodu.

Tarik Aziz je bolovao od srčanih problema koji su se ubrzano pogoršavali u zatvoru toliko da je on sam molio za izvršenje smrtne kazne ili da bude lečen na slobodi. Od 2006. godine, njegova porodica i pravnici su upozoravali da u zatvori proživljava „agoniju”. Bivši savetnik Sadama Huseina je izgubio na težini, a pokretljivost mu je bila ograničena. „Kada ga čovek pogleda, rekao bi da mu je ostalo samo nekoliko nedelja života”, rekao je njegov pravni zastupnik Badie Arif Ezat iste godine kada je i njegova porodica molila za puštanje na slobodu. U toj molbi je učestvovao i niz međunarodnih organizacija ali uzalud. Nema milosti za pobeđene.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Muere en prisión, torturado y sin atención médica, Tariq Aziz, ministro de Exteriores de Sadam”, http://odiodeclase.blogspot.com.es/2015/06/muere-en-prision-torturado-y-sin.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.