Zašto mediji ćute o pomoći sirijske opozicije i SAD kurdskim snagama?

FSA i YPG ispred Tel Abjada

Kombinovane snage sirijske opozicije (FSA) i kurdske grupe (YPG) zauzele su grad Tel Abjad u severnoj Siriji.

Grad je do nedavno bio u rukama ID, i zbog geografskog položaja smatra se strateški bitnim po sve strane konflikta.

Međutim, ono što upada u oko je izveštavanje medija o borbama za Tel Abjad, koje su vođene preko mesec dana.

Prema većini svetskih medija, pomoć sirijske opozicije i američkih vazdušnih udara se zanemaruje, dok se doprinos kurdskih jedinica uglavnom preuveličava.

Na poziv komandira kurdskih YPG jedinica u gradu Kobani, Mejse Ebdo, brigada sirijske opozicije od preko 1300 boraca učestvovala je u borbama za Tel Abjad. Brigadu predvodi Abdelkabar Ageidi, i smatra se da operiše pod direktnom komandom i nadzorom SAD.

Jedan od komandira Slobodne Sirijske Vojske (FSA) Mustafa Sedžari, izjavio je protekle nedelje za Dejli Bist (Daily Beast), da je sirijskoj opoziciji, finansiranoj od strane SAD, izdato naređenje iz Vašingtona da se privremeno odrekne vojnih dejstava protiv režima Bašar al-Asada i usmeri vojne akcije isključivo protiv ID.

Izbeglice iz Tel Abjada. Foto: AP

Sem toga, bitno je navesti i da su višemesečni vazdušni udari američke avijacije na Tel Abjad znatno oslabili snage ID, i veoma olakšali posao borcima YPG/FSA koalicije. Štaviše, vazdušni udari na Tel Abjad su pokrenuli masovni egzodus civila iz toga grada prema turskoj granici, pa se računa da je preko 27.000 civila, tokom ovog meseca, potražilo utočište u Turskoj.

Taj egzodus nije zakačio pažnju medija, a kada bi se povremeno na njega osvrnuli, pripisali bi ga „borbama na tlu“ a ne vazdušnim udarima. Takvo izveštavanje je više nego tendenciozno uzme li se u obzir kako su Zapadni mediji umeli da izveštavaju o broju, i teškim uslovima, albanskih izbeglica sa Kosova, kada je to bilo u interesu američke vojne akcije protiv Srbije, ili kurdskih izbeglica iz Kobanea.

No uprkos tome, američki zvaničnici ne insistiraju na potenciranju uloge vazdušnih udara, kao ni angažovanosti FSA. Među američkom administracijom preovlađuje mišljenje da je kurdski YPG jedina objektivna „demokratska“ snaga na terenu, i da pripisujući im veću ulogu i značaj na terenu može imati pozitivni uticaj na formiranje javnog mišljenja na Zapadu.

Tako svaki vojni uspeh kurdskih snaga predstavlja pobedu zapadnih vrednosti i demokratije na terenu, dok se istovremeno ne kosi sa američkim ekonomskim interesima u regionu (o čemu smo već detaljno pisali ovde).

No, Tel Abjad je predominantno arapski grad, a izveštaje o planskom proterivanju arapskog stanovništva od strane Kurda, potvrđuje i izjava Saliha Muslima, vođe YPG-a, za TV Selek, u kojoj tvrdi da će Arapi morati vremenom napustiti teritorije pod Kurdskom upravom.

Samo dan nakon ulaska u Tel Abjad, koalicija YPG/FSA napala je položaje sirijske vojske u gradu Kamišli, što je izazvalo revolt u Damasku, a sirijski mediji proteklih nedelju dana otvoreno pišu o povezanosti kurdskih snaga sa SAD, i nezavisnom Kurdistanu kao američkom projektu, na koji režim Bašar al Asada neće pristati.

Preme rečima visokih zvaničnika FSA brigade „Burkan al Furat“, sledeća meta zajedničke operacija kurdskih snaga i sirijske opozicije je grad Raka.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.