Otac se spalio zbog prisilne regrutacije sina

Foto: Rudaw

Nesvakidašnja scena desila se u gradu Sulejmani, u iračkom Kurdistanu.

Izbeglica iz Sirije, Walid Abdelrahman, polio se benzinom i zapalio ispred sedišta Partije Demokratske Unije (PYD), protestujući zbog prisilne regrutacije njegovog petnaestogodišnjeg sina u redove oružanog krila partije YPG-a.

Nakon bezuspešnih pokušaja da stupi u kontakt sa sinom, Abdelrahman je odlučio da na ovaj način ukaže javnosti na problem prisilnih regrutacija.

U pokušaju da spreče incident ispred njihovog ulaza, PYD zvaničnici su saopštili Abelrahmanu da je ceo slučaj sada izvan njihovih ruku, pošto mu je sin prebačen u PKK trening kamp na planini Kandil.

„Rečeno nam je da je regrutovan od strane PKK, i da PYD više nema mogućnosti da ga vrati“, izjavljuje Azad, brat regrutovanog mladića.

Prema navodima porodice žrtve, Abdelrahman je dao ultimatum PYD zvaničnicima da mu vrate sina, u suprotnom će se politi benzinom i zapaliti ispred ulaza u sedište. Na to mu je visoki zvaničnik PYD-a, Garib Haso, odgovorio da se slobodno zapali.

Abdelrahman je završio sa teškim opekotinama na čak trećini tela, navodi se u izveštaju bolnice u Sulejmaniju, a javnost očekuje odgovore od zvaničnika PYD biroa u tom gradu.

 

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.