Maduro zahteva da Evropa plati odštetu za afrički holokaust

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je u svom obraćanju naciji u sredu, dao podršku za 15 karipskih nacija koje traže odštetu od zemalja koje su nekada trgovale robljem, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Španiju, Holandiju, Portugaliju, Norvešku, Švedsku i Dansku.

„Naša braća iz Karipske zajednice i Petrokariba podigla su svoj glas i optužila Evropu za jedan od najvećih holokausta u istoriji – afrički – tokom kog je 50 miliona žena i muškaraca, naših afričkih predaka, bilo oteto sa svoje zemlje, sa svojih korena, da bi bili dovedeni u Ameriku kao robovi”, rekao je Maduro. „Evropa mora dati nadoknadu narodima Latinske Amerike i Kariba za afrički holokaust”.

Potraživanje odštete nastupilo je nakon što je predsednik Venecuele odao poštu borcu za nezavisnost Pedru Kamehu, jedinom crnom vojnom oficiru u armiji Simona Bolivara koja se borila za nezavisnost od Španaca.

U svom javnom obraćanju, Maduro je istakao doprinos afričkih potomaka u borbi za nezavisnost i potsetio da je Kameho deo venecuelanskog nacionalnog identiteta i nacionalni simbol.

„Premijer države Sveti Vinsent i Grenadini, Ralf Gonkalves, prekida sa obrascima koje slede naši narodi, dajući objektivan zahtev Evropi”, rekao je predsednik misleći na „Karipski program pravde putem odštete”. Plan uključuje razvojne projekte kojima bi se borilo protiv siromaštva, kulturnu razmenu između Kariba i zapadne Afrike, poboljšanja u obrazovanju, kao i medicinsku pomoć.

Traži se i zvanično izvinjenje od nekadašnjih kolonijalnih zemalja, koje su do sada ćutale o porobljavanju crnih ljudi tokom 17-og i 18-og veka.

Plan je osmišljen tako da se njime izvrši „strukturalna dekolonizacija, da dođe do pomirenje karipskih zemalja i bivših kolonijalnih sila, koje su odgovorne za porobljavanje afričkog naroda, autohtoni genocid i politiku aparthejda tokom emancipacije”.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.