Venecuela pravi antiimperijalističku platformu

0105352_xlProšlog vikenda u nedelju, održan je 1. Skup antiimperijalističke revolucionarne levice u Karakasu, prestonici Venecuele i sproveo prve korake ka stvaranju regionalne antiimperijalitičke platforme i potpore regionalnoj integraciji.

Skupu je prisustvovalo više od 90 društvenih pokreta i revolucionarnih frontova, a među njima je bilo predstavnika radnika, autohtonog stanovništva, seljaka, marginalizovanih sektora i studenata.

Glasnogovornik Bolivarijanskih krugova, Hoze Pereira, ukazao je da je cilj sastanka podrška administracijama latinoameričkih država, jačanje socijalizma i borba protiv imperijalizma.

Vođa Narodnog jedinstva-antiimperijalističke revolucije, Karlos Lopez, apelovao je na karipske i latinoameričke države da se zajednički suprotstave svima koji pokušaju da sprovedu planove destabilizacije države sa severa. Prema njegovom mišljenju, napadi moćnih država se sprovode protiv levičarskih država u regionu poput Venecuele, Ekvadora i Bolivije. Naglasio je da SAD koristi mnoštvo taktika za raplamsavanje graničnih sukoba, ekonomskog rata i finansiranja opozicionih sektor svake zemlje. Takođe smatra da je neophodna zajednička kontinentalna strategija progresivnih vlada u regiji zarad suprotstavljanja agresiji. Ta strategija mora da nađe uporište i podršku u društvenim pokretima.

Protekla decenija je decenija levičarskih vlada u Južnoj Americi među kojima se ističu Kuba, Venecuela, Ekvador, Bolivija i Nikaragva. Ove države, sa svojim antiimperijalističkim diskusrsom, smatraju se oponentima SAD i zbog toga, ova država pribegava svakom tipu strategije među kojima je i strategija državnog udara upotrebom desničara.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.librered.net/?p=39592

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.