Papa: Komunisti su pritajeni hrišćani

Foto: AP – Papa Franja pere noge maloletnom delikventu

Papa Franja je izjavio da su komunisti “pritajeni” hrišćani, koji adresiraju glavni problem i poruku jevanđelja – siromaštvo.

Vođa Katoličke crkve, koji sve češće kritikuje kapitalizam, optužen je da je pritajeni marksista.

U intervjuu objavljenom u nedelju izjavio je da su komunisti “pruzeli” zastavu hrišćanstva.

77-godišnji papa dao je intervju za rimske novine “Il Mesagiero”, u kome je izjavio: “Mogu samo da kažem da su komunisti preuzeli našu zastavu. Zastava siromašnih je hrišćanstvo. Siromaštvo je tema u centru Jevanđelja. “

Komentare je izneo nakon što mu je postavljeno pitanje vezano za blog u magazinu “Ekonomist” zbog kojeg ga kritikuju da je zvučao kao Lenjinista kada je kritikovao kapitalizam i pozvao na radikalne ekonomske reforme.

Navodeći biblijske pasuse o potrebi da se pomogne i brine o siromašnima i bolesnima, papa je rekao: “Komunisti kažu da je sve ovo komunizam. Naravno, dvadeset vekova kasnije. Dakle, kada to govore, može se reći im: “onda si hrišćanin ‘”.

U istom intervjuu, Frensis je kritikovao globalnu politiku, za koju je rekao je “devalvirala, uništena mitom i korupcijom”.

Govorio je o “moralnom propadanju” prisutnom u društvu u celini, rekavši da je niska stopa nataliteta u Evropi rezultat trenutne ekonomske krize i “kulturni raskol obeležen sebičnošću i hedonizmom”.

Od njegovog ustoličenja u martu 2013. godine, Franja je često napadao globalni ekonomski sistem da je neosetljiv na siromašne, i da ne čini dovoljno da se bogatstvo podeli sa onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ranije ovog meseca, kritikovao je bogatstvo stečeno od finansijske spekulacije kao nedopustivo, i da ugrožava pristup hrani siromašnima.

Papine izjave, ma šta god mislili, imaju potencijal da utiču na promenj stanja stvari. Njegov uticaj nad katoličkim hrišćanima veoma je jak, i mogu se protumačiti na više načina,  od ideje da je kapitalizam anti-hrišćanski do one da je socijalizam politički imperativ hrišćana.

U svakom slučaju deluju zbunjujuće jednom sloju hrišćanskih vernika, i ohrabrujuće drugom.

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

One Response to Papa: Komunisti su pritajeni hrišćani

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.