Prezentacija londonske policije svrstava pokret “Occupy” u teroriste


Anti-kapitalistički demonstranti iz grupe “Occupy London” proglašeni su, zajedno sa al-Kaidom i Irskom Republikanskom Armijom (IRA), potencijalnim teroristima koji mogu napasti Veliku Britaniju.

Londonska Policija pripremila je prezentaciju za predškolske ustanove i školska osoblja, sa namerom da se umanji i prepozna pretnja od terorističkih napada u stilu Čarli Hebdo.

Pretnjama od organizacija poput Islamske Države, al-Kaide i IRA, u prezentaciji je dodata i pretnja od anti-kapitalističkih demonstranata, pokreta “Okupirajmo London”, grupa za zaštitu životne sredine itd…

Poređenje između “Occupy” pokreta i terorističkih grupa je očigledno u prezentaciji, pa se posle slika terorističkih napada na londonski metro iz jula 2005.   i bombaških napada IRA na londonske dokove iz 1996. pojavljuje i slika pokreta “Okupirajmo London” iz protesta 2011-2012. – piše Gardian.

Mreža za monitoring policije (Netpol), upozorava na opasnost povezivanja mirnih demonstracija sa terorizmom, i efekat koji ovakva prezentacija može imati na dodatno raspirivanje islamofobije.  Ovakvi programi “sprečavanja” većinom ciljaju i stigmatiziraju muslimanske zajednice, a takođe obuhvataju skoro svaku grupu političkih aktivista koju policija smatra “problematičnom”.

Kevin Blov, koordinator u Netpol-u, kaže da “ovi slajdovi pokazuju pravi prezir prema legitimnim pravima da se ostvare sloboda izražavanja i okupljanja u slobodnom društvu.”

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.