Podemos i ultra-desničari u Madridu zajedno daju podršku državnom udaru u Venecueli

Manuela Carmena, gradonačelnica Madrida

Manuela Carmena, gradonačelnica Madrida

Nakon što je Podemos podržao Sirizu u izdaji demokratske volje grčkog naroda, stiže nam novo neprijatno iznenađenje. Španska konzervativna, ultra-desničarska Narodna partija (PP) je iznela predlog o pogoršanju stanja u Venecueli. Između ostalog, traže puštanje na slobodu odgovornih za sprovođenje državnog udara protiv Bolivarske revolucije.

Od 20 poslanika Podemosa u Madridu, 18 je glasalo za predlog Frankovih naslednika, a samo 2 protiv. Poslanici koji su glasali protiv zapravo su članovi Ujedinjene levice (IU), koalicije koju predvodi KP Španije. IU i Podemos su dobili vlast u Madridu kao koalicija pod imenom AhoraMadrid1 .

Važno je istaći da je PP jedan od glavnih faktora odgovornih za ukidanje demokratskih sloboda u Španiji. Nihov mandat osim što je obeležen kontroverznim zakon o ukidanju slobode skupa i slobode govora, praćen je i povećanim policijskim nasiljem, te represijom.

Osim Podemosa, predlog su podržali Siudadanos2 i PSOE3 .

Podsetimo, početkom svoje političke aktivnosti Podemos je podržavala Venecuelu, ali je tokom vremena prešla na pozicije imperijalističke pozicije i podržala interese španske buržoazije.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Sada Madrid 

  2. Ciudadanos, građani, neoliberalna desnica bliska PP-u, a u nekim mestima u koaliciji sa fašistima. 

  3. Socijalistička partija, socijal-liberalne orijentacije. 

Source: http://kaosenlared.net/ahora-madrid-vota-a-favor-de-mocion-del-pp-de-apoyo-a-los-golpistas-venezolanos/ http://www.lamarea.com/2015/07/22/ahora-madrid-vota-a-favor-de-una-mocion-del-pp-por-los-ddhh-en-venezuela/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.