Turska otvara vazdušne baze za SAD, napada ID unutar Sirije


Posle jučerašnjeg napada na turske vojnike od strane ID, Turska se složila da SAD koristi njene vazdušne baze za vazdušne udare protiv Islamske Države.

To su potvrdila dva američka zvaničnika, a avioni koalicije već su na putu ka vojnoj bazi Incirlik.

SAD su već ranije tražili dozvolu za korišćenje turskih baza, ali je Turska odbila da se na taj način uključi u sukob, i rizikuje potencijalni napad Islamske Države na svojoj teritoriji, međutim, nakon jučerašnjih napada na tursku vojsku, Turska je samoinicijativno pozvala SAD da koriste njene baze.

Zvaničnici kažu da su predsednik Barak Obama i turski premijer Redžep Tajip Erdogan dogovarali detalje tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora.

Bela kuća je odbila da potvrdi novi sporazum, ali kaže da su Obama i Erdogan razgovarali o produbljivanju saradnje u borbi protiv ID-a.

Militanti Islamske Države napuštaju sirijski grad Al Raei, na severozapadu pokrajine Alepo, nakon što su turske trupe prešle sirijsku granicu i napale ih tamo, izjavio je dopisnik EPCG-a.

Turski tenkovi iz pete oklopne brigade su otvorili vatru na ciljeve unutar Sirije, a jutros su tri F-16 borbena aviona izvršila vazdušne udare na pripadnike Islamske Države unutar Sirije.

Odluka da se pokrenu operaciju iz vazduha protiv ciljeva ID u Siriji, donešena je na sastanku bezbednosnih zvaničnika u Ankari kasno u četvrtak.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.