Sirijski borci obučeni od SAD odbijaju da se bore


Borci sirijske opozicije obučeni od strane SAD sada odbijaju da se bore.

U proteklih nekoliko dana, čak pet boraca obučenih od strane SAD zarobljeni su od strane islamističke organizacije Al-Nusra, dok je još jedan navodno ubijen.

Borci pro-zapadne grupe tvrde da su se prijavili kako bi se borili protiv Islamske Države ali ne i Al-Nusra Fronta, i optužuju Pentagon da ih guraju u rat koji ne žele.

Grupa se takođe protivi američkim vazdušnim udarima na pozicije Al-Nusre, koje američka avijacija sprovodi tokom poslednjih nekoliko dana.

Pentagon je u saopštenju demantovao da je promenio svoj ratni plan.

Jedinica obučena i opremljena od strane Pentagona, ubačena je u Alepo pokrajinu sredinom jula, a SAD i Turska planiraju da teritoriju koju očiste od Islamske Države predaju pro-zapadnoj, “umerenoj” FSA.

Iako je organizacija Al-Nusra protivnik Islamske Države, SAD tvrde da je povezana sa Al-Kaidom i smatraju je terorističkom organizacijom.

Iz kog razloga borci FSA insistiraju isključivo na borbi protiv Islamske Države, a ne žele da se bore protiv Al-Nusra Fronta nije poznato,

Ovaj debakl vojnog plana Pentagona osramotio je SAD, koje uprkos tome i dalje brane svoju odluku da regrutuju i obučavaju borce FSA.

Prema programu, koji je pripremljen u Jordanu i Turskoj, SAD bi trebalo da obuče čak 5.400 boraca godišnje. Međutim, Vašington je priznao da nije uspeo da regrutuje i obuči više od 60 boraca, pravdajući neuspeh rigoroznom proverom regruta.

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.