Izrael uvozi većinu svoje nafte iz Kurdistana


Izrael uvozi preko 3/4 svoje nafte iz iračkog Kurdistana, saopštava Fajnanšal Tajms.

Za samo tri meseca, od maja do avgusta, Izrael je uvezao 19 miliona barela kurdske nafte (77% prosečne potražnje u Izraelu), u vrednosti od skoro milijardu dolara.

Ovo je informacija iz podataka o pošiljkama, izvora trgovanja i satelitskog praćenja tankera.

Regionalna vlada Kurdistana (KRG) i dalje ćuti o prodaji nafte Izraelu, međutim, visoki savetnik vlade u Irbilu je izjavio: “Ne zanima nas gde nafta odlazi, već samo da li je dostavljena trgovcima … Naš prioritet je da tim novcem finansiramo borbu protiv Islamske Države, kao i da platimo državne službenike. “

Devetnaest miliona barela nafte predstavlja oko jedne trećine izvoza iračkog Kurdistana tokom ovog letnjeg perioda, koji se obavlja preko turske luke Čejan.

Ostale destinacije izvoza kurdske nafte uključuju SAD, Tursku, Italiju, Nemačku, Holandiju i Kipar.

Vest o prodaji kurdske nafte Izraelu nije nova, baš kao ni ekonomska i vojna saradnja Izraela i Kurdistana, no sada se može smatrati i oficijelnom, a takođe potvrđuje da su veze između KRG-a i centralnih iračkih vlasti praktično nepostojeće.

Neki analitičari smatraju da Izrael kupuje kurdsku naftu po sniženoj ceni, dok drugi tvrde da je to zapravo način na koji Izrael prikriva finansijsku podršku Kurdima, piše Fajnanšal Tajms.

Ovu su vest, takođe, preneli i izraelski mediji.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.