Ko je Džeremi Korbin i zašto ga je Kameron nazvao pretnjom po bezbednost Britanije?

Korbin na protestu protiv rata u Iraku – 2003.

 
Džeremi Corbin je u subotu dobio 59,5 odsto glasova od članova i simpatizera Laburističke Partije i postao njen novi lider.

Britanski premijer Dejvid Kameron je nazvao opozicionu Laburističku partiju “pretnjom po nacionalnu bezbednost zemlje” nakon što je Džeremi Korbin izabran za lidera.

Britanski Laburisti su, izborom Džeremi Korbina za lidera, učinili korak u levo, a medijska hajka na novog vođu najveće opozicione partije ne prestaje.

U jednom internet tvitu, britanski premijer Dejvid Kameron je napisao : “Laburistička partija je sada pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti, našoj ekonomske sigurnosti i bezbednosti naših porodica.”

On je napao stavove Korbina o nuklearnom razoružanju, njegovo protivljenje vazdušnim napadima protiv Islamske Države, kao i obećanja o ukidanju mera štednje i većih poreza za bogate, kao opasne i besmislene.

Kontroverze koje prate Korbina tiču se i njegovih ranijih izjava kada je nazvao libanski Hezbolah i palestinski Hamas “prijateljima”, što je izazvalo zabrinutost među delom laburističke stranke pod nazivom “Labour friends of Israel”.

Sem toga, Korbin je blizak prijatelj sa liderom irskog Šin Fejna (političkog krila IRA), i smatra se da podržava proces dekolonizacije irskog ostrva i ujedinjenu Irsku. Pri nastupu u radio emisiji Bi Bi Si radija 5, više puta je zatraženo od njega da eksplicitno osudi podmedanje bombi i terorističke akcije IRA, što je Korbin odbio, rekavši: “Osuđujem sve terorističke akcije i svačije bombe”.

Džeremi Korbin je u mladosti uhapšen na londonskim demonstracijama protiv sistema apartheida u Južnoj Africi, a od tada je viđen na svakom bitnijem anti-ratnom protestu ili demonstracijama protiv ekonomskih mera štednje.

Novi lider Laburista će imati svoj prvi veliki nastup u parlamentu u sredu, tokom nedeljnog ispitivanja premijera.

U mejlovima poslatim članovima stranke, samo par sati nakon pobede, Korbin je zatražio od svih članova da predlože pitanja za Kamerona koja će novi lider postaviti premijeru u sredu.

Obrazloženje koje je Korbin dao je da želi da bude glas svih članova stranke.

Hoće li ovo biti početak dominacije anti-ratne socijal demokratske politike na britanskom ostrvu ostaje da se vidi, no poučeni svežim primerom predizbornih obećanja grčke, sitno-buržoaske, političke opcije i njenog lidera Aleksandra Ciprasa, ostajemo na oprezu.

 

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.