Siriza ponovo na čelu Grčke

16206073456_193f6d83f8_zAleksis Cipras i koalicija Siriza se vraćaju na vlast sudeći po rezultatima prevremenih izbora održanih prošlog vikenda u Grčkoj. Sa marginalnom manjim brojem glasova u poređenju sa prethodnim izborima održanim u januaru ove godine, dobijaju 145 od 300 mesta u parlamentu–tek nešto manje od apsolutne većine. Siriza će oformiti vladu sa pređašnjim partnerom, desničarskom Nezavisnom partijom.

Glavna konkurencija Sirizi je bila Nova demokratija, a treća snaga je neonacistička Zlatna zora koja (7%). Komunistička partija Grčke (KKE) je ostvarila rezultat veoma sličan prethodnim izborima (5,5). Mediji takođe navode da je manja izlaznost (49%) znatno pomogla Sirizi.

Jedina bitna promena koju su ovi izbori doneli je uklanjanje „radikalnog” krila Sirize koje se odvojilo od ove koalicije, ali sa svojih 2,8% nije uspelo da uđe u parlament. Dakle, Siriza se od tzv. „radikalne” levice pretvorila u partiju centra.

Osim tekućih ekonomskih problema Grčke vezanih za dužničko ropstvo i zadovoljavanje apetita evropskih finansijskih oligarha, Siriza ima ključnu ulogu u zaustavljanju talasa emigranata koji su se zaputili u Nemačku. Svakako će u ovome naći svesrdnu podršku Evrope.

Neimenovani predstavnik EU je izrazio olakšanje povom pobede Sirize nadajući se stabilizaciji situacije i rekao da je bolje levičarska partija na vlasti od „rulje” na ulicama, kako je kvalifikovao Grke koji su ustali protiv, ne samo mera štednje već i otvorene izdaje Ciprasa nakon referenduma.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.reuters.com/article/2015/09/20/us-eurozone-greece-election-idUSKCN0RJ0US20150920 http://www.theguardian.com/world/2015/sep/20/syriza-set-to-return-to-power-in-greek-general-election

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.