Prvi vazdušni udari Francuske u Siriji

Foto: Reuters

 

Francuska je danas izvela svoje prve vazdušne udare na pozicije Islamske Države u Siriji, saopštila je kancelarija Fransoa Olanda.

“Mi ćemo napasti kad god je naša nacionalna bezbednost u pitanju”, navodi se u saopštenju iz kancelarije francuskog predsednika.

Udari su bili koordinirani sa regionalnim partnerima, a Francuska je prethodno učestvovala u mnogobrojnim vazdušnim udarima na teritoriji Iraka.

Oland je kasnije rekao da su vazdušni udari “potpuno uništili” trening kamp Islamske Države u blizini sirijskog grada Deir al-Zora.

Govoreći u Njujorku, Oland je rekao je u operaciji učestvovalo 6 aviona uključujući i pet borbenih aviona Rafale, i dodao da možemo očekivati mnogo više takvih akcija u narednim nedeljama, sve sa ciljem “zaštite bezbednosti naše zemlje”.

Francuski premijer, Manuel Vals, izjavio je da Francuska vazdušnim udarima štiti “umerenu” sirijsku opoziciju. Islamska Država ostvaruje napredak na terenu i preti da pregazi vojsku pro-zapadne opozicije (FSA) u okolini Alepa, i to zahteva pojačanu intervenciju Zapada.

Vlada Francuske je ohrabrena raspoloženjem Francuza, koji su se u anketi “Ifop”-a, većinom izjasnili da žele kopnenu intervenciju Francuske u Siriji.

Fransoa Oland se pridružio drugim svetskim liderima u Njujorku ove nedelje, gde su razgovarali o planovima da poraze Islamsku Državu i obezbede političko rešenje sirijske krize u Generalnoj skupštini UN-a.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.