Rusija će nastaviti sa isporukom gasa Ukrajini

Foto: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

 

Rusija, Ukrajina i Evropska Unija postigle su sporazum o nastavku isporuke gasa Ukrajini, posle višemesečnih pregovora u senci sukoba u toj zemlji.

Potpredsednik Evropske komisije za energiju, Maroš Šefčovič, rekao je na konferenciji za novinare da je ovaj dogovor “ključni korak” kako bi se osiguralo da Ukrajina ima zalihe gasa od oktobra do marta, i da Rusija nastavi sa isporukama gasa Evropi.

On je dodao da su “svi tehnički detalji dogovoreni” i okvir postavljen, ali da formalno potpisivanje zahteva posebnu proceduru.

Ukrajinski ministar energetike Vladimir Demčišin rekao je novinarima da su “komercijalni uslovi bili prihvatljivi” i da očekuje da će ugovor uskoro biti potpisan, kao i da “Ukrajina garantuje ovim dokumentom da će obezbediti neometani tranzit ruskog gasa prema partnerima u EU.”

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao da je dogovorena cena konkurentna drugim izvoznicima gasa u Ukrajinu.

Podsetimo, krajem jula, Ukrajina je obustavila kupovinu ruskog gasa, jer je navodno cena bila u neskladu sa ciframa koje Gazprom naplaćuje drugim evropskim klijentima.

EU se oslanja na Rusiju za trećinu svojih potreba gasa, dok najveći deo pristiže upravo preko teritorije Ukrajine.

Ukrajinska privreda je oslabljena oružanim sukobom sa Narodnim republikama Donjeck i Luganjsk na istoku zemlje, dok je Rusija u recesiji nakon pada svetske cene nafte, i sankcija nametnutih od strane SAD i EU.

“Ukrajini treba gas, Rusiji treba novac”, rekao je Sijbren De Jong , analitičar u Haškom Centru za strateške studije.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Petar Porošenko je zapretio Rusiji produženjem i proširenjem sankcija ukoliko Moskva prizna lokalne izbore u Narodnim republikama Donjeck i Luganjsk.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.