MMF saopštava da je Saudijska Arabija na putu bankrota

Foto: AP

MMF je saopštio da Saudijska Arabija može ostati bez svojih novčanih rezervi u roku od pet godina, pa čak i bankrotirati, ako se održi trenutna cena nafte, ili nastavi njen pad1 .

Najveću ekonomiju na Bliskom Istoku očekuje budžetski deficit od 21,6 odsto u 2015. i 19,4 odsto u 2016. prema najnovijoj regionalnoj prognozi MMF-a.

To znači da Rijad mora negde da nađe novac kako bi ispunio svoj plan potrošnje, pa shodno tome država planira da napravi značajne rezove u svom budžetu.

“Za izvoznike nafte u regionu, pad cene je doveo do velikih gubitaka u prihodima od izvoza, u iznosu od čak 360 milijardi dolara, samo ove godine”, rekao je novinarima u Dubaiju Masud Ahmed, direktor MMF-a za Bliski Istok.

Monetarna agencija Saudijske Arabije je povukla 70 milijardi dolara iz fondova kojima upravljaju finansijske institucije u inostranstvu, a njene devizne rezerve su manje za 73 milijarde dolara.

Ako Kraljevstvo ne želi da pozajmi novac kako bi finansiralo ekonomski rast, na raspolaganju su mu samo dve opcije: diversifikacija ekonomije i vojni poraz Islamske Države.

Islamska Država finansira svoje vojne kampanje, kao i lokalne samouprave, prihodima od nafte sa naftnih polja pod svojom kontrolom na zapadu Iraka i istoku Sirije. Američki zvaničnici su procenili da je grupa zarađivala 2 miliona dolara dnevno od prodaje nafte na crno, pre nego što su SAD otpočele kampanju vazdušnih udara2 .

Prodaja nafte na crno od strane Islamske Države oborila je njenu cenu, pa je Saudijska Arabija bila primorana na vojnu akciju u sklopu međunarodne koalicije na čelu sa SAD. Međutim, kampanja vazdušnih udara protiv ciljeva Islamske Države nije urodila plodom usled slabijeg učinka iračkih i kurdskih snaga na kopnu.

Niska cena nafte pogodila je i Rusiju, pa ne čudi rusko vojno angažovanje u Siriji, kao ni iznenadni savez sa Saudijskom Arabijom, vezano za vojne akcije protiv Islamske Države.

Očekuje se da cena nafte ostane na sadašnjih 50 dolara po barelu sve do kraja 2015. ali bi, usled ruskog vojnog angažovanja u Siriji i ujedinjenog fronta protiv Islamske Države mogla porasti na 63 dolara po barelu sledeće godine.

Dok iščekuje značajnije rezultate u borbi protiv Islamske Države u Siriji i Iraku, Saudijska Arabija je primorana da preduzme korake ka diversifikaciji svoje ekonomije, kako bi otvorila radna mesta za sve veći broj nezaposlenih.

“Postizanje fiskalne održivosti će biti poseban izazov s obzirom na potrebu da se otvore nova radna mesta za više od 10 miliona ljudi do 2020. godine”, saopštio je direktor MMF-a za Bliski Istok.

Dodatni problem predstavlja i vojna potrošnja, odnosno želja Kraljevstva da se nametne kao vojna regionalna sila.

Saudijska Arabija je premašila Rusiju u 2015. godini i postala treći najveći vojni potrošač na svetu, sa vojnim budžetom od 80.8 milijardi dolara, iza SAD i Kine, prema Međunarodnom Institutu za strategijske studije (IISS)3 .

Takođe, Kraljevstvo snosi i vojne troškove mnogih regionalnih saveznika kako bi zaštitilo svoje interese. Liban je, u aprilu, kupio najmodernije francusko naoružanje u vrednosti od 3 milijardi dolara, a celokupan iznos je snosio saudijski vojni budžet4 .

Tim potezom Saudijci smanjuju iranski uticaj u regionu i štite Izrael od vojne opasnosti Hezbolaha.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!


  1. http://www.breitbart.com/national-security/2015/10/22/imf-predicts-saudi-arabia-bankrupt-2020/ 

  2. http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2015/01/economist-explains 

  3. http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2015/aug/30/bernie-s/bernie-sanders-saudi-arabia-has-third-largest-mili/  

  4. http://www.middleeasteye.net/news/france-provides-first-weapons-lebanon-paid-saudi-arabia-1341300477 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.