SAD povećava vojnu pomoć Izraelu za milijardu dolara godišnje

Godišnja vojna pomoć koju SAD pruža Izraelu biće povećana za 1 milijardu dolara od kraja ove decenije, objavio je izraelski list Haaretz1 .

Prema pisanju lista, ukupan iznos vojne pomoći Izraelu od strane SAD od 1962. dostigla je oko 100 milijardi dolara, od čega je 3.1 milijardi dolara pruženo u protekloj godini.

List navodi obaveštajne izvore koji su saopštili da je tokom obnove sporazuma vojne pomoći za naredni period, dogovoreno povećanje, pa će od 2019. godišnja pomoć iznositi nešto više od 4 milijarde dolara.

Izvori su naveli i da su razgovori u vezi povećanja godišnje vojne pomoći počeli nedavno, nakon što je dogovoren nuklearni sporazum između SAD i Irana.

Zvanični izraelski političari pozvali su SAD da prihvati izgradnju ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u zamenu za pristanak Izraela na iranski nuklearni sporazum2 .

Veliki broj izraelskih ministara pozivaju na usvajanje zakona kojim se legalizuje aneksija više od 60 odsto okupirane teritorije, kao i da SAD prihvate izraelsku aneksiju Golanske visoravni, na kojoj je nedavno otkriveno veliko nalazište nafte3 .

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.681683 

  2. https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/21055-israel-to-obama-west-bank-golan-heights-in-return-for-irans-nuclear-deal 

  3. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4699008,00.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.