EU blokira isplatu pomoći Grčkoj zbog neispunjenja uslova

euro_toaletMinistri Evrozone su blokirali isporuku trećeg paketa pomoći Grčkoj navodeći kao razlog neispunjenje ugovorenih uslova u oktobru.

Planirano je da se Grčkoj isplati dva miliona evra uz deset miliona evra za banke, ali je ova suma trenutno blokirana. Grčka vlada se avgusta meseca obavezala da će smanjiti socijalne izdatke, povećati poreze i privatizovati zdravstvo. Iako su predstavnici Evrozone pohvalili saradnju grčke vlade, smatraju da se moraju ispuniti svi uslovi, a ne samo pojedini. Naročito su nezadovoljni zbog nesprovođenja normi vezanih za sudska izvršenja hipoteka, tj. prodaje stanova građana koji nisu u stanju da isplate kredit.

Istovremeno, bankarski sektor Grčke vrši pritisak na Vladu radi zaključivanja procesa rekapitaliazacije i isplate dugovanja Međunarodnom monetarnom fondu.

Kako saopštava Evrogrupa, Grčkoj preostaje da sprovede oko 20% dogovorenih mera. Cipras pokušava da oslobodi isterivanja iz stanova familije koje primaju manje od 35,000 evra godišnje i iz kuća kojima je vrednost manja od 200,000 evra. Trojka međutim smatra da je ta mera neprimerena i da dužnici ne mogu prestati da isplaćuju dugovanja.

Da bi se deblokirala isplata, Grčka mora da sklopi dogovor sa kreditorima do kraja nedelje.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/news/Eurozona-frena-desembolso-de-tercer-rescate-a-Grecia-20151110-0001.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.