Znate li kome sistemi Android i iOS šalju vaše podatke?

Surveillance_camerasNedavno objavljeno istraživanje pod imenom „Ko šta zna o meni? Pregled prenosa podataka trećim licima u mobilnim aplikacijama”1 koje je sprovela grupa stručnjaka pokazuje da 73% mobilnih aplikacija na sistemu Android i 43% na sistemu iOS šalje podatke o lokaciji trećim licima. 93% Android aplikacija kontaktira misteriozni domen safemovedm.com, a značajan broj šalje lične podatke poput imena, prezimena, adrese elektronske pošte i slično.

Istraživanje je obuhvatilo 55% najpopularnijih aplikacija za Android i iOS platforme, tj. ukupno 110 od kojih 49% Android aplikacija deli vaše ime i prezime, 25% deli adresu, 24% telefon. Neke aplikacije iako ne dele lične informacije, šalju upite na niz Internet domena. Primera radi, aplikacija sa sajta Drugs.com šalje ključne reči „herpes” i „interferon” na pet domena: doubleclick.net, googlesyndication.com, intellitxt.com, quantserve.com i scorecardresearch.

Facebook se takođe nalazi na listi kompanija koje primaju kombinaciju podataka poput imena i lokacije. Aplikacije koje Facebooku šalju podatke su: American Well, Groupon, Pinterest, RunKeeper, Tango, Text Free i Timehop.

Što se misterioznog domena safemovedm.com tiče, čak i bez ikakvih aplikacije Android sistem se povezivao na ovaj domen. Najverovatnije se radi o pozadninskom procesu sistema, ali zvaničnici iz kompanije Google nisu dali nikakve informacije sa tim u vezi.

iOS je nešto malo bolji od Androida po ovom pitanju: najčešće se šalje lokacija, ime u 18% slučajeva, adresa elektronske pošte  u 16% slučajeva. Kao što je bio slučaj sa aplikacijom Drugs.com sajta i na iOS-u ima sličnih primera poput „Period Tracker Lite” koja šalje upite poput „insomnia”na apsalar.com, te aplikacije za pretragu slobodnih radnih mesta Indeed.com i Snagajob koje šalju upite na 207.net, healthcareersource.com, google-analytics.com i scorecardresearch.com.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://techscience.org/a/2015103001/ 

Source: http://arstechnica.com/security/2015/11/user-data-plundering-by-android-and-ios-apps-is-as-rampant-as-you-suspected/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.