Evropa produžava sankcije Rusiji, Kina ih odbacuje

map_of_europe_on_a_clockEvropska Unija je produžila sankcije Rusiji do 31. juna 2016 godina prema dogovoru zemalja članica u Briselu, prošlog petka. Odluka stupa na snagu danas, 21. decembra, osim ako neka članica EU ne bude imala nešto protiv.

Predsedavajući EU, Donald Tusk je još pre sastanka najavio produženje sankcija naglašavajući da su one direktno vezane sa ispunjenjem obaveza dogovora u Minsku. Međutim, ova odluka je sprovedena bez debate ni diskusije, prenosi izvor blizak Savetu EU za al-Ahed.

Sa ruske strane, ministar ekonomskog razvoja, Aleksej, Uljukajev je izjavio da Moskva nije iznenađena ovim postupkom i dodao da on neće naneti štetu ruskoj ekonomiji. U prvi mah, Italija je odložila odluku zahtevajući da se debtauje lista sankcija umesto da se samo potvrdi bez glasanja smatrajući da zaslužuje „političku diskusiju”.

U međuvremenu, sve više evropskih političara izražava skepsu povom sankcija ističući da su politički neefikasne, a ekonomski štetna kako za Rusiju tako i za evropske zemlje. U tom pogledu, francuski zakonodavac, Tieri Mariani, napravio je nacrt rezolucije pozivajući na ukidanje antiruskih sankcija i predstavio ga parlamentu svoje zemlje.1

Kineska vlada je reagovala na produženje sankcija Rusiji i u izjavi za rusku agenciju TASS, glasnogovornica ministra vanjskih poslova Kine Hua Čunjing, izrazila je negodovanja i ocenila da se sankcijama ne mogu rešiti politički problemi.

„Istupamo protiv bilo kakvih sankcija i pretnji jer oni nisu efikasni način rešenja problema”, rekla je Čunjing i dodala da je političko rešenje jedini način za situaciju u Ukrajini. „Azijske zemlje imaju svoj stav po pitanju problema u Ukrajini, a Kina je ubeđena da su sankcije beskorisne”, naglasila je ona.

U međuvremenu, Pol Džons, glavni zamenik državnog sekretara SAD-a u Birou za evropske i evroazijske poslove, u izjavi za najveći japanski poslovni časopis naglašava da njegova zemlja namerava da utiče na azijske zemlje da bi ih ubedila da se pridruže ekonomskoj blokadi Rusije.2

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.english.alahednews.com.lb/essaydetails.php?eid=31445&cid=516 

  2. http://www.english.alahednews.com.lb/essaydetails.php?eid=27680&cid=546 

One Response to Evropa produžava sankcije Rusiji, Kina ih odbacuje

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.