Ko stoji iza terorističkog napada u Ankari?

Foto: Getty/AFP

Za jučerašnji teroristički napad na vojno osoblje u Ankari, u kojem je 28 turskih državljana izgubilo život, još niko nije preuzeo odgovornost.

Svetski mediji spekulišu o mogućem počiniocu, a u vezu sa napadom se dovode Islamska država, PKK (i njen sirijski ogranak YPG), DHKP-C, i MLKP.

Odbacićemo mogućnost da je iza napada MLKP, jer ne važi za organizaciju sa sposobnošću delovanja na visokom nivou, pa možemo reći da je ovakva akcija van njenog domašaja.

Što se tiče DHKP-C, takođe bismo rekli da je vrlo mala verovatnoća da su upleteni u napad na vojno osoblje, iako ova organizacija ima istoriju bombaških napada na političke i vojne ciljeve. Ova revolucionarna grupa je preuzela odgovornost za više terorističkih napada visokog profila, među kojima su i napad na američki konzulat u Ankari, sa ciljem da se prekine tadašnje bombardovanje Jugoslavije1, kao i prošlogodišnji napad na tužioca u slučaju Berkina Elvina, i brojne napade na tursku policiju.

Međutim, ova organizacija nema istoriju napada na tursku vojsku, s obzirom na to da je u pitanju regrutna vojska, pa je služenje vojnog roka u Turskoj obavezno, i sami pripadnici i simpatizeri Fronta ga ne mogu izbeći. Takođe, njihove operacije su planirane tako da nema kolateralne štete među civilima.

Ostavićemo ipak minimalnu mogućnost da je ova organizacija iza napada, budući da je u jednom od poslednjih brojeva partijskog glasila „Oslobođenje“, organizacija pozvala članove i simpatizere na „gerilski rat“ u ruralnim krajevima, kako bi, u kombinaciji sa već postojećom urbanom gerilom, porazili tursku državu putem narodnog rata.

PKK je jedan od dva ozbiljnija kandidata odgovorna za napad na vojno osoblje u Ankari. Ova organizacija ima sposobnost, kao i istoriju napada na turske vojne ciljeve. Međutim, ono što zbunjuje je loš tajming za ovakav napad, s obzirom na to da turska vlada vapi za konkretnim razlogom da vojno interveniše u Siriji (u iračkom Kurdistanu je turska vojska uveliko prisutna), a jedina prepreka tome su SAD, koje uporno štite svoje kurdske saveznike u borbi protiv ID. Stoga, Turska, iako granatira položaje YPG-a u severnoj Siriji, još uvek nema ni opravdanje, niti mogućnost da kopneno interveniše.

Ono što je sigurno, jeste da će Turska pokušati, čak i mimo dokaza (ako bude potrebe), da dovede ovaj napad u vezu sa PKK, a preko njih sa YPG. Biće zanimljivo videti američku reakciju na ova zbivanja, i koliko su zapravo američki imperijalisti kredibilni u štićenju svojih saveznika na terenu u Siriji. Budući da su već uveliko napustili FSA, i „prodali“ ih Asadu, vrlo je verovatno da će njihov budući odnos prema YPG-u Pentagon definisati u skladu sa novonastalim geopolitičkim ciljevima SAD u regionu, čiji su YPG, ipak, neizostavni deo.

Turski premijer Ahmet Davutoglu nije gubio vreme optužujući YPG da stoji iza ovog napada, a jutros se oglasio i sam lider sirijskih Kurda Salih Muslim, odbacivši optužbe kao neosnovane2.

Poslednji kandidat za ovu akciju je Islamska država, koja je u više navrata putem svog glasila na turskom jeziku pozivala na ubistva turskih vojnika i policajaca. Ova organizacija ima iza sebe veći broj napada na vojne i civilne mete, kako u regionu tako i na drugim kontinentima, među kojima su i napadi na vojno osoblje Saudijske Arabije3 i Jemena4.

U prilog ovoj teoriji ide i podatak Ministarstva za prirodne resurse regionalne vlade Kurdistana (KRG) u Iraku, objavljen jutros, prema kojem je izvoz sirove nafte iz Kurdistana u Tursku prekinut od 16. februara, nakon napada na naftovod, samo dan pre eksplozije u Ankari. Ministarstvo dodaje da „ovi napadi samo otežavaju borbu protiv terorizma“5.

Međutim, Islamska država uvek preuzima odgovornost za napade koje počini, tako da, ukoliko ne dođe do preuzimanja odgovornosti za napad u Ankari u narednih nekoliko dana, ovu organizaciju možemo takođe eliminisati sa liste.

Ono što je izvesno, jeste da je ovaj napad preko potreban turskoj vladi, da opravda buduću intervenciju protiv sirijskih Kurda, od čega, čini se, Turska ne odustaje, a ključ daljeg razvoja događaja leži, kao i uvek, u Vašingtonu.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!


  1. http://www.state.gov/m/ds/rls/rpt/23133.htm  

  2. https://www.rt.com/news/332848-ankara-blast-syrian-kurds/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS  

  3. http://heavy.com/news/2015/09/new-isis-islamic-state-video-vbied-car-suicide-bombing-attack-full-censored-youtube-video/  

  4. http://www.stripes.com/news/middle-east/islamic-state-suicide-bomber-strikes-army-camp-in-yemen-killing-9-1.394545  

  5.  http://www.hurriyetdailynews.com/krg-says-oil-flow-to-turkey-interrupted-after-attacks.aspx?pageID=238&nid=95364&NewsCatID=348  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.