Kina podržava američki predlog sankcija Severnoj Koreji

south-korea-and-china-fmsVu Davei, specijalni izaslanik Kine za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, sastao se u Seulu sa svojim južnokorejskim kolegom Hvang Džun-Kukom, radi koordinisanja odgovora na severnokorejski nuklearni program, izveštava agencija Jonhap.

Kina je sa Južnom Korejom postigla dogovor o potpunoj podršci pooštravanju sankcija predviđenom novom rezolucijom Saveta bezbednosti UN koju su protekle nedelje predložile SAD.

„Jednoglasno podržavamo novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja cilja severnokorejske nuklearne testove i lansiranje raketa”, izjavio je Vu nakon sastanka.1

Prema rečima Samante Pauers, ambasadorke SAD pri UN, nove sankcije će biti najstrože u proteklih 20 godina.2

SAD i Južna Koreja su iskoristile severnokorejsko kršenje rezolucija UN da postave protivraketni štit THAAD na jug poluostrva. Ovaj potez je izazvao veliku brigu Kine koja navodi da je legitimno zabrinuta za sopstvenu bezbednost budući da ovaj sistem duboko zadire u njen vazdušni prostor. Iako je specijalni kineski izaslanik imao u planu razgovor i o ovoj temi, njegov južnokorejski kolega Džun-Kuk je izjavio da o tome nije bilo diskusije tokom sastanka.

Ipak Vang Ji, kineski ministar vanjskih poslova, izjavio je da Kina može prihvatiti postavljanje tog sistema ako se jasno bude garantovalo da on neće predstavljati opasnost po njenu nacionalnu bezbednost.3

Budući da Južna Koreja i SAD nisu odustale od postavljanja THAAD sistema4 moglo bi se zaključiti da je Kina sa svojim imperijalističkim partnerima postigla određeni dogovor preko leđa Severne Koreje u vidu prihvatanja sankcija. Prema prethodnim izjavama Kine, njena vlada nije bila sklona da uvodi mere koje bi išle na štetu naroda i zalagala se prvenstveno za dijalog.

Američki nacrt sankcija koji je Savetu bezbednosti predstavljen zahteva da se pregleda sva roba koja prolazi kroz njihovu teritoriju sa odredištem ka Severnoj Koreji; zabranjuje izvoz zlata kao i izvoz uglja; zamrzavanje sredstava u stranim bankama, itd.

Sa druge strane, Rusija nije odmah prihvatila nacrt sankcija i tražila je još vremena da podrobnije izuči dotični predlog.5

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/china-backs-full/2556918.html 

  2. http://www.bbc.com/news/world-asia-35664794 

  3. http://www.washingtontimes.com/news/2016/feb/25/thaad-china-says-it-might-accept-us-missile-shield/ 

  4. http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/02/29/0301000000AEN20160229007100315.html 

  5. http://koreajoongangdaily.joins.com/news/article/article.aspx?aid=3015574&cloc=joongangdaily|home|top 

Source: http://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/china-backs-full/2556918.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.