Britanija šalje trupe u Tunis da zaustave izbeglice

Foto: AFP

Britanija šalje vojne trupe u Tunis kako bi sprečile ilegalne prelaske granice iz susedne Libije, saopštio je Parlamentu u ponedeljak britanski ministar odbrane Majkl Kimel.

„Šaljemo trupe iz 4. pešadijske brigade u Tunis da pomognu u zaustavljanju ilegalnog prekograničnog kretanja iz Libije, u znak podrške vlastima u Tunisu”, rekao je on.

Međutim, javnosti je jasno da je u pitanju akcija u sklopu najnovijih mera EU, kako bi se zaustavio dotok izbeglica u Evropu.

Međunarodna koalicija je vrlo blizu slanja trupa u Libiju, gde će, pored borbe protiv militanata Islamske države, njene trupe imati zadatak i da zaustave izbeglice u pokušajima da se domognu evropskog tla morskim putem, a francuske trupe su već prisutne na libijskom tlu.

Međutim, „problem” svakako ne bi bio rešen ukoliko granica sa Tunisom ne bi bila obezbeđena, pa su Britanci požurili da zatvore i taj izlaz.

Sa druge strane, kada je egipatska granica u pitanju, EU može da računa na pomoć egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija, koji sigurno neće propustiti priliku da se oduži saveznicima za pomoć pri državnom udaru kojim je došao na vlast, kao i za finansijsku i političku podršku Zapadu.

Zapadne zemlje su se složile da je vojna akcija protiv ID, u svrhu zaustavljanja dotoka izbeglica u Evropu, neophodna, ali se još čeka na instaliranu vladu nacionalnog jedinstva da zatraži pomoć pre nego što se i formalno interveniše.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.