SAD podižu dve vazduhoplovne baze u sirijskom Kurdistanu

B0Blv58CMAAT-LaSAD su pri kraju radova na podizanju vazduhoplovne baze u severnom delu Sirije pod kurdskom kontrolom, a nastaviće sa podizanjem druge baze u vojno-civilne svrhe, prenosi BasNjuz (BasNews) iz Erbila.

Prema vojnim izvorima bliskim Sirijskim demokratskim snagama (SDF) u kojima učestvuju sirijski Kurdi, najveći deo piste u naftnom gradu Rmelianu u Hasaki je završen, dok se nova vazdušna baza podiže jugoistočno od Kobanea. Isti izvor navodi da je veći broj američkih eksperata i tehničara učestvovao u ovom projektu. Zvaničnici sirijskih Kurda navode da SAD ovu bazu koriste za vojne helikoptere i logistiku.

SAD su prošle godine poslale veći broj jedinica za specijalne operacije u severnu Siriju radi savetovanja opozicionih snaga. Takođe su dopremili municiju pobunjenicima u toj provinciji. Proteklog meseca, uz podršku vazdušnih napada, savetnici su pomogli sirijskim pobunjenicima predvođenim kurdskim snagama da okruže i osvoje strateški sirijski grad Šadadi.

Sirijski Kurdi su uspostavili kontrolu nad velikim područjem severne Sirije od početka građanskog rata 2011. godine, a njihova milicija YPG je postala najveći partner SAD. Uprkos brizi Turske, SAD imaju sve dublje vojne veze sa sirijskim Kurdima koje Turci smatraju terorističkom grupom zbog bliskih veza sa PKK-om. Specijalni izaslanik američkog predsednika Bret Mekgurk posetio je pre nekoliko nedelja sirijske oblasti pod kurdskom kontrolom, što je ujedno i prvi zvanični put na sirijsku teritoriju nekog zvaničnika iz Obamine administracije u protekle tri godine.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.almasdarnews.com/article/32832/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.