Afrika pokreće program za zaustavljanje odliva mozgova

photoPrema istraživanju Afričkog instituta za matematičke nauke (AIMN), doprinos afričkog kontinenta nauci u svetu predstavlja jedva jedan odsto. Kako kaže Tieri Zumahun, predsednik Instituta, više afričkih naučnika radi u SAD nego na sopstvenom kontinentu.

Kratkoročni ciljevi AIMN-a uključuju obuku oko milion naučnih istraživača i 2,5 miliona inženjera iz Afrike radi uspostavljanja temelja za budućnost koji garantuje tehnološku inovaciju. Senegal, Ruanda i Etiopija su pokrenule univerzitetski program za obuku 10.000 istraživača u različitim disciplinama.

„Zaustaviti odliv mozgova zahteva poboljšanje radnih uslova, ali ne samo to. Neophodno je iskoreniti korupciju i nepotizam koji prisiljavaju hiljade dobro obrazovanih Afrikanaca da ostanu u inostranstvu”, kaže Joahim Rogal, predsednik nemačke fondacije Robert Boš, koja je učestvovala na forumu „Sledeći Ajnštajn” u Dakaru, u organizaciji AIMN-a.

Među Afrikancima u inostranstvu postoji želja da se vrate u domovinu, ali ih u tome sprečava potpuno odsustvo ulaganja u razvoj. Takav je primer Sidija Ndaoa iz Senegala koji je sa 17 godina napustio zemlju zarad studija na Univerzitetu Nebraske (SAD) gde je doktorirao na polju nanotehnologija. „Moja zemlja mi ne daje nikakvu mogućnost da radim kao profesor ili istraživač u oblasti moje specijalnosti. Da nije tako, vratio bih se bez oklevanja”, rekao je on i dodao: „Plata koju zarađujemo u SAD nema nikakve veze sa ponudom posla u našoj zemlji. Kada krenete u doktorske studije, to radite iz strasti, a ne zbog para. Voleo bih da se vratim u svoju zemlju i da predajem na afričkim univerzitetima.”

Slično razmišlja i Musa Tiam, 27-godišnji student sa Malija koji završava doktorsku tezu na Univerzitetu Otave (Kanada). Njegovo istraživanje bi moglo da smanji troškove izgradnje za 25%, a povodom ostanka u Kanadi kaže: „Da ostanem u Kanadi? Ni govora! Vraćam se u Mali čim završim doktorat. Želim da budem profesor i da podelim stečeno znanje.”

Ovaj inicijativa iz Afrike može i nama na Balkanu da posluži kao primer i inspiracija… ili makar nekima od nas koji još nisu otišli.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.alternewsafrica.com/africa-quiere-acabar-con-la-fuga-de-sus-cerebros.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.