Kina uvodi sankcije Severnoj Koreji

b910a38b-2797-4b8d-893d-4dc370f3e97fKina je u utorak najavila zabranu uvoza zlata i retkih minerala iz Demokratske Narodne Republike Koreje, kao i zabranu izvoza avionskog goriva i naftnih proizvoda za proizvodnju raketnog goriva u ovu zemlju, izveštava kineska CCTV.

Smatra se da je ovaj potez u skladu sa novim sankcijama UN Pjongjangu koje su nametnute početkom marta na inicijativu SAD, a sa ciljem da se Severnoj Koreji preseče finansiranje nuklearnog programa i programa balističkih raketa. Sankcije su uvedene nakon što je Pjongjang sproveo četvrti nuklearni test u januaru i lansirao raketu velikog dometa u februaru.

Rudarstvo je ključni sektor severnokorejske ekonomije koja je u velikoj meri odsečena od ostatka sveta. Stručnjaci veruju da prihodi iz ovog sektora održavaju vojne izdatke države.

Kineski ministar trgovine je izjavio da će takođe zabraniti uvoz uglja iz Severne Koreje. Oko 20 miliona tona uglja je uvezeno prošle godine premašujući količine uvezene iz Rusije i Mongolije, te je time Severna Koreja postala treći najveći snabdevač, odmah iza Australije i Indonezije.

Izuzetak je uveden za ugalj koji potiče iz trećih zemalja, a snabdeva se kroz severnokorejsku luku Rason. Zabrana izvoza avionskog i raketnog goriva takođe uključuje izuzetke za „osnovne humanitarne potrebe” uz propratne inspekcije, kao i za civilne putničke avione koji lete iz Severne Koreje.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD je izrazilo optimizam da će ove sankcije biti učinkovitije od pređašnjih pokušaja da se smanji severnokorejski nuklearni program.

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://applist.cctvnews.cn/publish/website/data/data/2016/04/05/1355429/detail.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.