Nove vlasti u Argentini daju dozvolu za novu američku bazu na jugu zemlje

mauriciomacri.jpg_1718483346Nedavno je argentinska delegacija putovala u Vašington radi razvoja projekta vojne saradnje dogovorenog tokom posete predsednika SAD-a Baraka Obame ovoj južnoameričkoj zemlji. Radi se o vojnoj bazi u Ušuaji, u Ognjenoj zemlji–naročito bitnoj lokaciji zbog toga što obuhvata Antarktik i najveću rezervu zaleđene slatke vode na svetu.

Elsa Brusone, specijalista za geopolitiku Centra militanata za argentinsku demokratiju (CEMIDA), potvrdila je za TeleSur da je SAD, pod izgovorom naučnih istraživanja, težila da postavlja svoje baze u zonama bogatim strateškim prirodnim resursima: vodom, plodnom zemljom, mineralima, gorivom itd.

Bivša predsednica Argentine, Kristina Fernandez Kirhner, sprečila je 2012. godine postavljanje Južne komande SAD-a (USSOUTHCOM) u provinciji Čako, na severu zemlje. Makri, sa druge strane, pravda postavljanje vojne baze u Ušuaji, navodeći da se će tamo vršiti naučna ispitivanja.

Prema Brusoneovoj, SAD želi da zatvori obruč oko svih prirodnih resurasa Amerike, a taj obruč čine baze u Centralnoj Americi, Karibima, Kolumbiji, Peruu, Paragvaju uz baze NATO-a na Folklandskim ostrvima.

Severnoamerički list, Njujork tajms, je svojevremeno predložio povećanje uticaja u Južnoj Americi usled novih prilika.1

Popularnost novog argentinskog predsednika drastično opada. U proteklih 6 meseci izgubio je 25% podrške svojih glasača i nalazi se na najnižem stupnju do sada. Nezadovoljstvo je uzrokovano prvenstveno inflacijom i povećanjem tarifa, ali i padom bezbednosti, korupcijom i nezaposlenjem. ((http://www.telesurtv.net/news/Popularidad-de-Macri-continua-en-caida-segun-sondeos–20160530-0027.html))

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://annurtv.com/sitio/macri-autoriza-una-base-militar-de-estados-unidos-en-la-triple-frontera/ 

Source: http://annurtv.com/sitio/macri-autoriza-una-base-militar-de-estados-unidos-en-la-triple-frontera/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.