Američki marinac: “Građani Faludže nas ne vide kao oslobodioce”!

Dok američka vojska sprovodi operaciju “oslobođenja” iračkog grada Faludže, u saradnji sa iračkom vojskom, šitskim milicijama i iranskim vojnim stručnjacima, Nikolas Dejvis, autor knjige “Krv na našim rukama” i američki marinac Rajan Endikot, koji je učestvovao u američkoj agresiji na Ramadi 2003. godine, dali su intervju za Radio Sputnik, u kojem su izjavili da narod Faludže ne vidi ove trupe kao oslobodioce, i da bi sigurno više voleli da ostanu pod vlašću Islamske države.1

“Iračani u Faludži su pozdravili dolazak boraca Islamske države pre oko dve godine, zato što su živeli pod neverovatno represivnim režimom – ubijani su, mučeni, zatvarani na neodređeno vreme… A mi smo obučavali njihove krvnike, šitske odrede smrti, još od 2004. godine, koji su već sada tokom ovih borbi obezglavili 17 lokalnih civila.”

“Okupacija Faludže od strane američke vojske 2003. godine počela je tako što su marinci zauzeli lokalnu školu, a kada su lokalci organizovali miran protest zahtevajući svoju školu nazad, marinci su otvorili vatru, hladnokrvno ubivši oko desetak ljudi”, rekao je Dejvis.

“SAD su uništile Irak. U proteklih godinu i po dana, bacili smo 40.000 bombi i raketa na Irak i Siriju, a 29.000 raketa i bombi u 2003.”

“Kada smo ‘oslobodili’ Ramadi pre nekoliko meseci, uništili smo preko 70% svih objekata”, dodao je Dejvis i citirao Rimskog senatora Tacita: ” ‘Naprave pustinju pa je nazovu mir’. To je ono što američki vazdušni napadi rade.”

Rajan Endikot, koji je služio u Ramadiju 2003. godine, kaže da su on i njegovi saborci tokom rata potpuno uništili taj grad, uključujući i civilne objekte i infrastrukturu.

Endikot je objasnio da, iako je primarni zadatak njegove jedinice bio da čuva centar grada i sprovodi patrole “u stvarnosti smo išli od vrata do vrata, razvaljivali ih, vezivali sve vojno sposobne muškarce od 13 na više, i bacali ih u kamione ako smo bilo šta posumnjali. Noću bismo zatvoritli čitav blok, i vezivali sve vojno sposobne muškarce, uperili bismo im mitraljeze u lice … I to je ono što smo radili četiri dana u nedelji.”

“Uprkos tome što su nam rekli da u gradu deluje visoko organizovana teroristička grupa, tokom osam meseci patrola naš vod nije našao nijednu zalihu oružja. Nismo našli tragove centralizovane terorističke snage i centralizovano rukovodstvo, i postalo nam je jasno da su to zapravo stanovnici Ramadija organizovali milicije, izmoreni našim ponašanjem.” – otkriva Endikot.

“Deca, koja sada imaju 18 ili 20 godina, proživeli su ceo svoj život u jednoj od najbrutalnijih okupacija u savremenoj istoriji. Tako da mislim da je bilo koja vojna snaga došla i rekla: “pratite nas, mi ćemo svrgnuti američki imperijalizam, i proterati ljude odgovorne za te zločine”, ovi mladi ljudi bi se njima pridružili.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!


  1.  http://sputniknews.com/middleeast/20160602/1040635949/Why-Iraqis-Prefer-Daesh-American.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.