Vašington post tvrdi da bombardovanje nije okrenulo Srbe protiv NATO-a već ruska propaganda

57e94072c3618829468b4625

Vašington post očekuje od svojih čitalaca da poveruju da su uzrok nedostatku entuzijazma kod Srba za članstvo u NATO-u „ruske dezinformacije”. Naravno, nema nikakve veze to što je ovaj „odbrambeni savez” bombardovao Srbiju pre 17 godina.

Umesto da da odrešene ruke novinarima poput Bena Bradlija, Boba Vudvarda i Karla Bernštajna, Vašington post je list koji objavljuje mišljenja kolumnista koji promovišu proliberalnu intervencionističku liniju po pitanju spoljne politike i neoliberalnu ekonomsku politiku lokalno. Činjenica da je glavni autor za ruska pitanja plaćeni lobista za američku odbrambenu industriju, izaziva podsmeh istinskih stručnjaka za rusku politiku.

U ovom slučaju Vašington post je prevazišao samog sebe. Razvijajući temu po kojoj su ruska „dezinformacija” i „uplitanje”  odgovorni za svaki problem koji se tiče američke spoljne politike, pokušava da nas ubedi da je uticaj ruskih medija glavni razlog za to što Srbija ne želi da uđe u NATO.

Gotovo svako stariji od 30 godina se seća događaja 1999. godine kada je ova vojna organizacija, predvođena SAD, pokrenula kampanju bombardovanja Srbije koja je trajala 78 dana. Srbija tvrdi da je 956 osoba poginulo, a 5.173 ranjeno tokom agresije, pa čak i Hjuman rajts voč (Human Rights Watch), sa sedištem u SAD, procenjuje broj žrtava na oko 500. Beograd smatra da je NATO prouzrokovao ekonomsku štetu od oko sto milijardi dolara, dok se procena grupe međunarodnih ekonomista kreće oko cifre od 29,6 milijardi. Za relativno siromašnu zemlju, ove cifre su ogromne ako se uporede sa BNP-om.

Štaviše, kao posledica sukoba, Srbija je izgubila suverenitet nad Kosovom i Metohijom. Ovo se u Srbiji i danas smatra nacionalnim poniženjem.

Bez obzira kako se gleda na to, šteta koju je NATO naneo Srbiji je ogromna. Budući da se sve odigralo pre manje od jedne generacije, očigledno je da Srbi imaju legitimne razloge da se ne pridruže savezu uz mnogo entuzijazma. No, ništa od ovoga nije bitno Vašington postu koji i dalje gura priču o „ruskoj propagandi”, a u tome ne dopuštaju ni činjenicama da ih pometu.

Deo članka irskog novinara Brajana Mekdonalda koji živi u Rusiji i piše za RT.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.