Podrška kubanskom narodu i poziv za ukidanje sankcija protiv Republike Kube od strane SAD

Mreža intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva – ogranak u Srbiji, upozorava na neophodnost okončanja ekonomske, trgovinske i finansijske blokade Republike Kube od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Tim se povodom obraćamo Generalnoj skupštini UN i međunarodnim parlamentarnim organizacijama ukazujući da je američka politika prema Republici Kubi od uvođenja sankcija, 19. oktobra 1960. godine, do danas u suprotnosti sa temeljnim principima i osnovnim dokumentima UN, normama međunarodnog prava a posebno principima jednakosti država, nemešanja u njihove unutrašnje poslove i poštovanja principa slobode međunarodne trgovine.

Mi, pripadnici internacionalnog udruženja, sa ciljem da doprinesemo odbrani čovečanstva, najoštrije osuđujemo politički motivisano kažnjavanje suverene države, protiv interesa kubanskog i američkog naroda, ali i celog čovečanstva. Reč je o jednostranom i u istoriji čovečanstva najdužem sistemu kažnjavanja jedne, teritorijalno male ali ponosne zemlje i njenog naroda iz potpuno sebičnih političkih razloga.

Izražavamo bezrezervnu podršku kubanskom narodu, koji više od 50 godina odoleva nerazumnim pritiscima i kaznama, samo zato što su branili svoju slobodu i suprotstavili se žalosnom stanju iz prve polovine prošlog veka kada je Kuba predstavljala američku kockarnicu, bordel i majdan za eksploataciju.

Podsećamo međunarodnu javnost da Generalna skupština UN svake godine od 1992. usvaja rezoluciju kojom se traži da SAD ukinu trgovinski embargo protiv Kube, što Vašington nastavlja da ignoriše, suočavajući međunarodnu zajednicu sa posebnim izazovima i obesmišljavajući ulogu OUN. Vašington je godinama živeo u uverenju da će zavođenjem sankcija Kubi razoriti njenu ekonomiju i tako dovesti do željenog pada vlasti i snage autoriteta Fidela Kastra u Havani.

Umesto očekivanog cilja Vašingtona, Kuba je postala prosperitetna i stabilna zemlja sa vidljivim razvojnim rezultatima u svim oblastima, bez ikakve pomoći međunarodnih finansijskih institucija, dok je legendarni Fidel Kastro postao heroj antiimperijalističkog sveta. On je svojim neverovatnim političkim talentom decenijama prkosio i porazio činioce i aktere svih pritisaka i sankcija.

Izolacija, koju već godinama osuđuje više od 180 članica Ujedinjenih nacija, predstavlja svojevrsno nasilje i sramotu politike Vašingtona, koju verujemo da će prepoznati i sami kreatori američke spoljne politike.

 

U Beogradu, dana 22. 10. 2016. g.

PREDSEDNIK
IO Mreže za odbranu čovečanstva – Ogranak za Srbiju:
Ratko Krsmanović sr.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.