Najbizarniji fudbalski meč u istoriji Engleske: Belci protiv Crnaca!

Team “All blacks” Foto: BBC

Najbizarniji fudbalski meč u istoriji britanskog fudbala odigran je na stadionu West Bromwich Albiona – The Hawthorns, u maju 1979. godine.

Naime, radi se o meču između ekipa Belaca i Crnaca, sastavljenih od profesionalnih fudbalera, koji je aminovao Engleski fudbalski savez (FA).

Meč je odigran povodom oproštaja veziste WBA, Lena Cantello-a, od profesionalnog fudbala, i dogovoreno je da on bude kapiten tima Belaca, koji su činili beli igrači West Bromwich-a.

Međutim, problem protivničke ekipe bio je taj što nije bilo dovoljno crnih igrača u elitnom fudbalskom takmičenju, pa je tim Crnaca morao biti sastavljen od igrača iz svih 7 fudbalskih liga Engleske.

U tadašnjoj “tačerovskoj” Britaniji, crni fudbaleri su prolazili kroz pakao na svakom meču. Od crnih učesnika ovog ceremonijalnog meča, svi su nebrojeno puta doživeli da ih navijači gađaju korama od banane, mnogi su bili sankcionisani od strane Fudbalskog saveza jer su pokušali da nose dredove, neki su služili kaznu zbog fizičkog sukoba sa navijačima, a Vernon Hodgson je čak imao rasnih problema sa saigračima u svakom timu u kojem je nastupao.

Tokom meča nije bilo incidenata, kako na terenu, tako ni na tribinama. Naprotiv, atmosfera ovog meča iznenadila je čitavu Britaniju.

Navijači West Bromwich Albiona, bili su tih godina česta meta uvreda drugih navijačkih grupa, zbog činjenice da čak tri obojena fudbalera igraju u ovom timu. Njihov odgovor bio je zaista neočekivan. “We are boys from Black country” pevali su, aludirajući na to da i sami potiču iz regiona poznatog kao Crna zemlja, koji je ime zaradio po brojnim rudnicima uglja.

Očekivati, dakle, rasističke uvrede od strane navijača WBA nije bilo moguće. Čakštaviše, ovi navijači su iznenadili čitavu zemlju svojom podrškom timu Crnaca, koji je na kraju neočekivano slavio rezultatom 3:2.

Nakon ovog meča, u Engleskoj nisu više organizovani slični eksperimenti, a ogoljeni rasistički sistem dobio je ogrtač politički korektnog liberalizma.

Meč između timova Belaca i Crnaca pao je u zaborav i zanimljivo je da najveći deo pratilaca fudbala u Engleskoj nema nikakva saznanja o ovoj utakmici. Međutim, režiser Adrian Chiles snimio je dokumentarac o ovom meču za BBC, koji će biti premijerno emitovan krajem ovog meseca.

Delove ove utakmice možete pogledati na stranici ove medijske kuće.1

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.bbc.com/news/magazine-37924448?ns_mchannel=social&ns_campaign=bbc_match_of_the_day&ns_source=facebook&ns_linkname=sport  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.