Rusija, Iran i Turska usvojile deklaraciju o rešavanju krize u Siriji!

Foto: Reuters

Rusija, Iran i Turska su usvojile deklaraciju o neposrednim koracima za rešavanje krize u Siriji.1

Sastanak je održan uprkos zabrinutosti da će doći do odlaganja zbog ubistva ruskog izaslanika u Turskoj.

Tri zemlje su se složile da očuvaju teritorijalni integritet Sirije i prošire prekid neprijateljstava na sve delove zemlje. Deklaracija je samo početak, a napori sa sve tri strane će se nastaviti.

Dokument su potpisali ministri odbrane i ministri spoljnih poslova ovih zemalja, na sastanku 20. decembra u Moskvi.

Rusija, Iran i Turska će se zajedno boriti protiv Islamske države i Al-Nusra Fronta (Džebhat Fateh al-Šam), dok će raditi i na mirovnom sporazumu između sirijske vlade i “opozicije”.

Ruski predsednik Vladimir Putin je predložio da se sazove sastanak između sirijske vlade i opozicionih grupa u glavnom gradu Kazakstana – Astani.2

Odmah po usvajanju deklaracije, Moskva je uputila poziv Saudijskoj Arabiji da se pridruži ovim zemljama u daljem rešavanju krize u Siriji.3

SAD nisu pozvane da učestvuju na sastanku u Moskvi, što je znak da su ostale bez većeg uticaja na snage “opozicije”, ali i bez jačeg saveznika na terenu u Siriji.

Istina, SAD mogu da računaju na sirijske Kurde, i imaju značajno vojno prisustvo na severu Sirije, ali je sporazum o teritorijalnom integritetu Sirije između snaga vlade i “opozicije”, ukoliko se ova deklaracija implementira u praksi, značajan udarac kurdskim političkim ciljevima.

Istovremeno, sada već možemo sa sigurnošću reći da je Turska najzad jasno odabrala stranu u ovom sukobu.

Biće zanimljivo videti kakav će biti odgovor SAD, mada nije za očekivati da će odlazeća američka administracija povući bilo kakav radikalan potez, a prve konkretne mere možemo očekivati od kraja januara 2017.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.middleeastmonitor.com/20161221-russia-turkey-iran-agree-on-principals-for-syria-peace-talks/  

  2.  http://www.strategic-culture.org/news/2016/12/21/moscow-declaration-russia-turkey-iran-join-together-end-syria-tragedy.html  

  3.  https://www.rt.com/news/371188-russia-syria-saudi-trump-un/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.