Studentski pokret Novi Sad pokrenuo nove studentske novine ”Studentska zona”

Foto: SPNS

„Studentska zona“ su novine pokrenute od strane neformalne grupe studenata pod nazivom Studentski pokret Novi Sad (SPNS) i biće izdavane i deljene besplatno svakog drugog meseca. Osnovni ciljevi ”Studentske zone” i glavni razlozi za pokretanje jesu edukacija i informisanje   studentkinja i studenata, ali i svih ostalih u čijim se rukama ove novine nađu.

Visoko obrazovanje u Srbiji iz godine u godinu sve više se podređuje tržišnoj logici. Naši fakulteti odavno su prestali da budu zaista naši, a visokoobrazovni sistem je pretvoren u čitavu industriju instant diploma gde je pravo znanje i kritičko mišljenje obezvređeno. Troškovi studiranja se sve više povećavaju, dok studentski standard, kao i standard građana Srbije, opada. I dok nam fakultetske birokratije zavlače ruke u džepove, političari nam putem medija godinama obećavaju svetlu budućnost, koja ”eto samo što nije”, ”samo dok prođe ova godina”, ”samo još ova overa semestra”, ”samo još ovaj izmišljeni trošak…”. Upravo odatle i potreba da pokrenemo našu „Studentsku zonu“!

Dakle, s obzirom na to da se o problemima  u obrazovanju jako malo govori, šta više uprave fakulteta, Rektorat i ministarstvo ih najčešće guraju pod tepih, “Studentska zona“ će biti jedan autonomni studentski prostor u kome će se otvoreno govoriti o društveno bitnim temama, problemima u obrazovanju i mogućim rešenjima.

Tekstove za novine pišu uglavnom studenti koji su deo SPNS ali tu mogućnost imaju i svi ostali studenti koji žele da iznesu svoj stav o određenoj temi ili jednostavno prenesu neke bitne informacije koje nisu dostupne svima. Prvi broj se bavi počecima i istorijom Studentskog pokreta, protestima, našim ciljevima, problematizacijom rada (ukidanjem) studentskih parlamenata, mogućnostima postizanja besplatnog ili javno finansiranog obrazovanja koje bi bilo dostupno svima, ličnim stavovima studenata o studentskom organizovanju, a upoznaje nas i sa situacijom studenata u Brazilu, kao i bližoj nam Sloveniji. Novine su finansirane isključivo od dobrovoljnih priloga studenata i u skladu sa prikupljenim novcem se i određuje sam obim i broj stranica novina.

Mi se nadamo da ćemo uspeti da svaki sledeći broj učinimo sadržajnijim i zanimljivijim od prethodnog kao i da će ove novine zaista doprineti edukaciji i podsticanju studenata na aktivno učešće u rešavanju problema koji se tiču svih nas.

 

Studentski pokret Novi Sad (SPNS)

 

Liked it? Take a second to support Katarina Antonić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.