Ko su naslednici Bagdadija i kako se imenuju

Ako se potvrdi da je lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi mrtav, najverovatnije će ga naslediti jedan od dvojice njegovih najviših oficira, a stručnjaci po pitanju ove islamističke grupe tvrde da su obojica kandidata bivši pripadnici iračke vojske pod Sadamom Huseinom.1

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je prošle nedelje da je Bagdadi možda ubijen u vazdušnom napadu u Siriji,2 dok se oficijelna novinska agencija Islamske države, Amaq, još nije oglasila po ovom pitanju.

Ijad el Obajdi i Ajad el Džumajli važe za Bagdadijeve zamenike i najbliže saradnike, i ako se ruske tvrdnje potvrde kao tačne, pretpostavlja se da će izbor pasti na jednog od njih dvojice.

Oba kandidata imaju ogromno iskustvo u rukovođenju borbenim dejstvima i bore se protiv SAD još od američke invazije na Irak 2003. godine. Obajdi, koji ima 50 godina, služi kao ministar rata. Džumajli, u kasnim četrdesetim godinama, šef je bezbednosne agencije Islamske države.

Problematično je, međutim, što Islamska država više ne kontroliše značajnu teritoriju, a u takvim uslovima, prema islamskom zakonu, nijedan od dvojice kandidata neće moći da dobije titulu kalifa. Dodatna otežavajuća okolnost je i ta što kandidatima nedostaje teološko znanje da vladaju u skladu sa islamskim zakonom, onako kako ga tumači ova salafistička grupa.3

U skladu sa ovakvim okolnostima, stručnjaci smatraju da bi naslednik Bagdadija mogao dobiti samo titulu emira (princa), što je titula kojom su islamisti često opisivali svoje vođe.

Za imenovanje novog lidera potrebno je odobrenje osam članova vrhovnog Šura saveta, savetodavnog tela kalifa. Veruje se da se članovi Saveta ne bi sastali iz bezbednosnih razloga, tako da bi njihove odluke bile poslate po kuririma. Zanimljivo je da su čak šest od osam članova Saveta Iračani, što naravno ide u prilog ovim kandidatima.

Ispostavlja se da je situaciju vezano za borbu protiv Islamske države vrlo nezahvalno pratiti iz zapadnih medija, usled mnoštva špekulacija i često proizvoljnog izveštavanja. Tako je i jedan od gorepomenutih kandidata za naslednika Bagdadija, Ajad el Džumajli, takođe ranije proglašen mrtvim, nakon vazdušnih udara na irački grad Mosul od strane iračkog vazduhoplovstva.4

Stoga nam preostaje da sačekamo potvrdu ili demanti smrti Bagdadija od strane ID-a, kao i proglašenje njegovog naslednika.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!


  1.  http://www.basnews.com/index.php/en/news/iraq/359978  

  2.  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-baghdadi-idUSKBN1970O2  

  3.  https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-baghdadi-success-idUSKBN19E1MI  

  4.  http://www.nbcnews.com/storyline/isis-terror/isis-second-command-ayad-al-jumaili-killed-airstrike-iraqi-military-n741536  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.